Celíacs Catalunya Blog

El blog de referència en celiaquia i altres patologies relacionades amb la ingesta de gluten

Aliments, Comunicació, Dieta Saludable, formació

“Etiquetes netes”. El que vol el consumidor


L’Associació Celíacs de Catalunya, vam participar a Alimentaria Hub amb la conferència “Etiquetes netes. El que vol el consumidor” amb la que vam comptar amb la col.laboració i ponència de la consultoria Centac Group, Veritas i Zealia. El consumidor celíac és especialment sensible en aquest sentit, ja que cada vegada reclama més productes “sense gluten” saludables,  sense  haver de pagar peatge en salut (més greixos i més sucre) per seguir la seva dieta, busca símbols de garantia de seguretat en el control de la gestió del gluten, com és el Símbol de l’Espiga Barrada, i penalitza les empreses que fan servir etiquetatge preventiu de traces.

Llegir més

Actualitat, Aliments, Comunicació, Dieta Saludable

Riscos de les teràpies alternatives en el tractament de la celiaquia


Davant el recent anunci de tallers – xerrades i publicacions que vinculen l’origen de la celiaquia a conflictes emocionals- psicològics, i que proposen pel seu tractament l’assistència a tallers terapèutics vivencials, des de l’Associació Celíacs de Catalunya volem remarcar que aquestes propostes no tenen cap valides científica i que suposen un perill pel celíac.

Llegir més

Aliments, Comunicació, Dieta Saludable, Material divulgatiu

Els llegums, petites càpsules de salut


Els llegums són un dels aliments estrella en la dieta mediterrània que no poden faltar a la nostra taula, per la seva aportació nutricional i per ser considerats aliments genèrics per als celíacs. En l’article d’avui us parlarem de com el seu consum pot beneficiar la nostra salut i de quina manera podem incloure’ls a la nostra dieta per aprofitar al màxim les seves propietats. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura), es consideren llegums les llavors netes i sanes procedents de les plantes de la família de les lleguminoses. Són per exemple: els cigrons, les mongetes seques,  les llenties, els fesols, les faves i la soia. Si tens curiositat, en aquest llibre que va editar el MAPAMA (Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient) se’ns explica més sobre les varietats de llegums que tenim a la nostra terra.

Llegir més

Actualitat, Aliments, Comunicació

L’Associació Celíacs de Catalunya impulsa per 1a vegada la “Gluten Free Àrea” a Alimentaria


A causa del creixement sostingut des de l’any 2008, el mercat de productes sense gluten actualment és altament competitiu, per això l’Associació Celíacs de Catalunya ha volgut impulsar la GLUTEN FREE AREA de la Fira Alimentaria 2018, amb l’objectiu d’oferir a empreses  punteres nacionals en la fabricació i distribució de productes sense gluten, com Elaborats Milà, Arderiu, Bodevici, DCS Free From, Algood i Sempio, un espai on convergir i posicionar-se, millorant la seva visibilitat per tal d’incrementar la seva competitivitat individual, tot confiant en la gran palanca que els pot proporcionar Alimentaria de cara a potenciar la seva internacionalització.

Llegir més

Actualitat, Ajudes, Institucional

El Defensor del Poble insta a Hisenda a estudiar una deducció fiscal per compensar les despeses de la cistella de la compra a les persones celíaques.


El Defensor del Poble va presentar l’estudi “La situació de les persones amb malaltia celíaca a Espanya” que dirigeix 22 recomanacions a 59 organismes de les administracions estatal i autonòmica per millorar la vida de les persones que sofreixen aquesta malaltia crònica l’únic tractament de la qual possible és seguir una dieta sense gluten. L’objectiu de l’estudi és animar a la recerca de la malaltia, divulgar la importància dels diagnòstics, la necessitat de l’especialització mèdica, donar a conèixer les necessitats i els costos en productes alimentosos d’aquestes persones, i, en molts casos, les dificultats a les quals s’enfronten per seguir la seva dieta.

Llegir més

Aliments, Comunicació, Dieta Saludable, Dietista-Nutricionista

Consideracions sobre el consum de carn en persones celíaques


Mantenir una estricta dieta 100% lliure de gluten és fonamental, ja que és l’únic tractament per les persones amb malaltia celíaca. Sovint en l’intent de mantenir una alimentació estricta sense gluten podem caure al parany de fer un abús de producte ultraprocessat, que no és una opció gens saludable. En la línia de donar consells per tal de mantenir una dieta sense gluten equilibrada i saludable, en el post d’avui parlarem sobre les proteïnes i el consum de carn.

Llegir més

Comunicació, formació, Material divulgatiu, Menjar fora de casa, Projecte Restauració, Restaurants

Campanya #restauraciósensegluten


A Catalunya s’estima que hi ha 525.000 persones (75.000 celíacs i 450.000 sensibles al gluten no celíacs) que pateixen alguna malaltia relacionada amb la ingesta de gluten i han de seguir de per vida una estricta dieta sense gluten.

Durant els últims anys l’oferta de restauració apta per celíacs sembla haver augmentat, i hem vist proliferar els cartells anunciant “sense gluten” però aquesta oferta no és real, ja que la majoria dels llocs que ofereixen aquestes opcions ho fan sense evitar la contaminació encreuada, amb les greus conseqüències per a la salut que suposa ingerir traces de manera repetida per una persona celíaca (fet que vam posar de manifest en la campanya #lestracescompten).

Llegir més

Actualitat, Infants, Institucional, Menjar fora de casa, Projecte Escoles

Estat actual de la situació dels punts atorgats per a celíacs en la preinscripció escolar


El gener de l’any passat la Consellera d’Ensenyament, Sra. Meritxell Ruíz, i el Síndic de Greuges, Sr. Rafael Ribó,  van comunicar en roda de premsa la modificació del decret de preinscripció escolar i van informar que a partir del curs 2018-2019 s’eliminarien els 10 punts per ser celíac per dos motius, un que els centres escolars ja no tenien problemes en gestionar menús sense gluten i segon per evitar la picaresca que havien detectat per part de pares que feien un ús fraudulent dels informes mèdics per tal d’aconseguir inscriure al fill a l’escola que més l’interessava i no pas precisament per motius mèdics.

Llegir més

Aliments, Comunicació, Material divulgatiu, Menjar fora de casa, Projecte Restauració

#esbuscagelateria sense gluten i sense contaminació encreuada


Durant els últims anys hem vist proliferar els cartells indicant oferta “sense gluten” en restaurants, gelateries, pastisseries i obradors. A priori podria semblar una bona notícia pels celíacs, però res més lluny de la realitat, ja que molta d’aquesta oferta “sense gluten” és apta per tots menys per a les persones amb patologies relacionades amb la ingesta de gluten.

Llegir més

Comunicació, entrevista;

Entrevistem a Ricardo Nafría, el popular bloguer autor de “Celiaco a los 30”


Estrenem secció d’entrevistes en el nostre blog! Al llarg d’aquest any volem entrevistar mensualment a persones amb alt grau d’implicació i que amb el seu esforç diari donen visibilitat a la celiaquia, per agrair i reconèixer la seva tasca. Comencem la primera de les nostres entrevistes amb Ricardo Nafría, més conegut com a “Celíaco a los 30.

Llegir més

Avis legal