Actualitat, Aliments, Dieta Saludable, Material divulgatiu

Triangle de la salut aplicat a la celiaquia

Seguir una alimentació variada, equilibrada i sense gluten és essencial per a recuperar i mantenir la salut d’una persona celíaca. No obstant això, a vegades ens venen al cap molts dubtes sobre quins aliments prioritzar el consum i quins altres és millor reduir o evitar.

En l’article d’avui et parlarem del Triangle de la Nutrició, una eina molt útil que ens pot ajudar a millorar la nostra alimentació i que ens proposa l’Institut Flamenc de Vida Saludable (Vlaams Instituut Gezond Leven), el qual ha fet una reinterpretació molt interessant de la famosa Piràmide de l’alimentació saludable que segurament ja coneixes.

Què tenir en compte?

 1. L’alimentació s’ha d’adaptar al nostre estat nutricional i a les circumstàncies del moment. No tindran les mateixes necessitats una persona diagnosticada de celiaquia fa anys que una amb un diagnòstic recent, ja que és probable que aquesta presenti pèrdua de pes i deficiències nutricionals com, per exemple, anèmia. Això és causat a la malabsorció de vitamines (especialment del grup B com folats, vitamines C, A i D) i minerals (calci, ferro i potassi) provocada pel dany ocasionat a les vellositats intestinals durant anys.
 2. En el Triangle de la Salut se’ns presenten algunes opcions amb gluten o amb risc de tenir-ne, caldrà que fem algunes adaptacions. Per tant, et recomanem que tinguis a mà el nostre llistat orientatiu d’aliments amb i sense gluten.

En aquest enllaç trobaràs la versió original del Triangle de la Nutrició i la que et presentem aquí l’hem traduïda i adaptada al català per a facilitar la seva comprensió.

Quina informació ens dóna el triangle de la salut?

     D’una ullada veiem a la part superior esquerra el símbol “més” unit al “menys”, a l’extrem inferior del triangle. Tots els aliments inclosos dins d’aquest triangle es consideren més o menys acceptats dins d’una dieta saludable sempre que es respecti la proporcionalitat representada en la figura. És a dir, al nivell superior van els aliments que han de tenir major presència en la nostra dieta i a l’inferior els que menys. Els aliments superflus com brioixeria, begudes ensucrades, begudes alcohòliques, carns processades i aliments precuinats el consum dels quals cal reduir al màxim o treure’ls de la nostra dieta, se situen fora del triangle amb la llegenda “tant poc com sigui possible”.

El triangle també inclou l’aigua, essencial per a mantenir-nos hidratats i la que ha de ser la nostra beguda principal.

 1. Primer nivell començant per la part superior

       És el de major importància i l’ocupen els vegetals. Les verdures, fruites i hortalisses, seran la nostra font principal de vitamines (especialment del grup B, C i A), minerals (potassi i calci), fibra i aigua. La vitamina C ens ajudarà a absorbir millor el ferro que ens aporten els vegetals i a normalitzar-ne els nivells en sang.

Segons l’Organització Mundial de La Salud (OMS) es recomana menjar mínim 400 g diaris de fruites i verdures. Pot ser-te d’ajuda aquesta infografia que va elaborar el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente durant la campanya “Fruita i Verdura d’aquí i ara”. 

En el mateix bloc, es troben els llegums, la patata, els aliments elaborats amb cereals integrals, l’oli d’oliva i els fruits secs. Tal com ja vam fer incís en l’anterior article, dins del grup dels cereals hem de conèixer les opcions sense gluten com l’arròs, el mill, la quinoa, el blat de moro, el blat sarraí, amarant, teff, soja i tapioca i sempre que sigui possible, escollir les versions integrals, ja que a més d’aportar fibra i minerals, tenen més contingut en vitamines del grup B que les farines refinades. La civada etiquetada sense gluten també és una bona opció sempre que no s’introdueixi immediatament després del diagnòstic de celiaquia, ja que algunes persones presenten simptomatologia rere el seu consum. Cal introduir-la gradualment i sempre amb l’ajuda d’un dietista-nutricionista. Si bé és cert que costa trobar pasta i pa elaborats amb farina sense gluten integral, avui en dia trobem cada cop més opcions.

Tot i que a la figura apareix el tofu volem fer un incís sobre aquest producte, ja que és un aliment de risc per les persones celíaques i que per tant, sempre s’ha de comprar etiquetat Sense Gluten.

 1. Segon nivell

Trobem en primer lloc el peix i els lactis (llet i llets fermentades). El peix ens aportarà proteïnes d’elevada qualitat, vitamina D i àcids grassos essencials. El formatge, l’ou i les carns blanques també són una excel·lent font de proteïna i són lliures de gluten per naturalesa.

Com que el dany causat a les vellositats de l’intestí afecta l’absorció del calci i a la digestió de la lactosa, moltes persones desenvolupen intolerància a la lactosa secundària a la celiaquia durant un temps. En aquests casos i sempre consultant prèviament al metge, valorarem la introducció del formatge fresc, la llet sense lactosa i alguns iogurts, ja que són de més fàcil digestió.

 1. Tercer nivell

L’ocupen la mantega i les carns vermelles (que no carns processades) en un espai significativament molt més reduït.

 1. Cercle exterior

Aquests productes, en tractar-se d’aliments molt processats, tot i trobar-los etiquetats Sense Gluten, contenen grans quantitats de sucres refinats, greixos saturats i sal addicional. Per tant, el seu consum desplaça el dels aliments inclosos al triangle, que són els que realment ens ajudaran a recuperar i mantenir un bon estat nutricional.

En Resum:

 1. Seguir una estricta dieta lliure de gluten equilibrada i variada pot ser suficient per a normalitzar els nivells de vitamines i minerals i recuperar la “integritat” de la mucosa intestinal.
 2. La major part dels aliments que han de constituir la nostra dieta són frescos i lliures de gluten per naturalesa.
 3. Acudir sempre a un dietista-nutricionista perquè ens faci un assessorament personalitzat.

Bibliografia

1 Comment

 1. En esta ocasión te has superado, sin dudarlo impresionante entrada!!!
  Enhorabuena

Leave a Reply