Sin categoría

Entrevistem a Ricardo Nafría, el popular bloguer autor de “Celiaco a los 30”

Estrenem secció d’entrevistes en el nostre blog! Al llarg d’aquest any volem entrevistar mensualment a persones amb alt grau d’implicació i que amb el seu esforç diari donen visibilitat a la celiaquia, per agrair i reconèixer la seva tasca. Comencem la primera de les nostres entrevistes amb Ricardo Nafría, més conegut com a “Celíaco a los 30.

Bon dia Ricardo! Aquesta aventura, comença amb la creació del blog “Celíaco a los 30”.

El blog t’aporta… m’aporta il·lusió. Em permet conèixer a moltes persones interessants relacionades amb la celiaquia, aprendre cada dia alguna cosa nova sobre aquesta patologia, sobre la dieta sense gluten o sobre com afrontar el nostre dia a dia des de diferents punts de vista.

En la cuina de Ricardo mai falta… moltes farines, espècies, un quadern ple d’idees de receptes en el qual vaig anotant les diferents opcions i el mòbil per fotografiar el procés i compartir-ho a través de les xarxes socials.

Publicar una recepta depèn de… el principal és que sigui un plat que jo vulgui preparar a casa o per als meus amics. Mai he elaborat una recepta amb l’objectiu de publicar-la en el blog. El blog és un reflex de la meva vida. Si he pensat a fer un pastís de poma en el quadern, anoto diverses opcions, com penso adaptar la massa i modificar la recepta al meu gust. A la meva casa preparo la recepta i si el resultat m’agrada, la publico en el blog. De vegades, la recepta es publica dos anys més tard, quan he donat amb la versió que m’ha agradat.

Una bona cervesa ha de… sorprendre’m en el sabor i aroma, que tingui la seva pròpia identitat. A més, em fixo molt en el disseny de l’etiqueta i a conèixer alguna curiositat en relació al seu origen, a quin estil correspon o perquè elaboren sense gluten.

Cerveses sense gluten, receptes sense gluten…. El següent en el teu blog? Sempre estic pensant en coses noves, llàstima que no tingui tot el temps que volgués doncs és solament un hobby. Però, per exemple, les experiències de Cuina Participativa en les quals ens reunim trenta persones per cuinar i menjar sense gluten han estat molt enriquidores. Alguna cosa nova s’està cuinant, però això és millor que ho vegeu quan estigui acabat.

Com a celíac, el teu malson és… compartir taula amb un “mig celíac”. És a dir, aquells que diuen portar una dieta sense gluten per diferents motius però no controlen la contaminació creuada o directament fan transgressions al·ludint que a ells una mica no els fa mal. Quan el que no saben és el dany que causen a tots els celíacs i persones que segueixen una estricta dieta sense gluten, en confondre al personal d’hostaleria que ja no sap si és que un és un exagerat, hi ha diferents tipus de celíacs o senzillament tot és massa complex com per a interessar-los.

…i el teu somni? Que trobessin la vacuna i cura per la celiaquia, però si he de demanar una mica més assolible em conformo amb la implicació real de les administracions públiques en l’àmbit sanitari, col·legis, escoles d’hostaleria, inspeccions, control sanitari, economia…

Un consell pel recentment diagnosticat de celiaquia …que inverteixi temps a informar-se i formar-se correctament en celiaquia en la seva associació més propera. Conèixer en profunditat la seva patologia i la dieta sense gluten li permetrà prendre consciència que és celíac per a la resta de la seva vida, evitarà realitzar transgressions voluntàries per desconeixement de les conseqüències o per no controlar la contaminació creuada i li aportarà les eines per poder menjar fos lloc que sabrà triar els plats més segurs, quines preguntes ha de fer i quines cures ha de demanar al personal del restaurant.

Moltes gràcies Ricardo, et desitgem molta sort en tots els teus projectes!

6 Comments

 1. Mercè

  M’agrada l’entrevista, segueixo en “Celiaco a los 30” des de fa temps, i m’agrada molt. Gràcies
  Quí serà la seguent persona entrevistada?

 2. Dolors

  “Celiaco a los 30” és un blog molt xulo!!! M’agrada que l’hagueu entrevistat.

 3. Tere

  Molt bona iniciativa, és molt interesant saber les opinions de la gent a la que seguim

Leave a Reply