Aliments, Material divulgatiu, Menjar fora de casa, Restauració

#esbuscagelateria sense gluten i sense contaminació encreuada

Durant els últims anys hem vist proliferar els cartells indicant oferta “sense gluten” en restaurants, gelateries, pastisseries i obradors. A priori podria semblar una bona notícia pels celíacs, però res més lluny de la realitat, ja que molta d’aquesta oferta “sense gluten” és apta per tots menys per a les persones amb patologies relacionades amb la ingesta de gluten.

Actualment, moltes gelateries que ofereixen gelats “sense gluten”, perquè el gelat en si és sense gluten, però no disposen de cap protocol de seguretat per evitar la contaminació encreuada i per tant,  el producte es contamina durant el servei (per ús dels estris, per restes de la galeta amb gluten que passa per la cubeta del gelat sense gluten…) fet que fa que el gelat NO sigui apte per celíacs. Recordem que les ingestes de petites quantitats de gluten tenen greus conseqüències per la salut de la persona celíaca.

A data d’avui només 8 gelateries de tota Catalunya amb servei “sense gluten” estan acreditades per l’Associació Celíacs de Catalunya, assegurant que segueixen tots els protocols de seguretat alimentària en l’elaboració o manipulació de productes sense gluten. L’A ssociació Celíacs de Catalunya, ofereix un serveix d’assessorament i acreditació d’establiments gratuït, que compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària per afavorir la normalització de la vida del celíac amb garanties.

Des de l’Associació hem engegat la campanya #esbuscagelateria amb l’objectiu d’engrescar a les gelateries a oferir opcions aptes, facilitant-les solucions senzilles i fàcils d’implementar adaptades a les tipologies d’aquests establiments. La campanya consisteix en la difusió en xarxes de dos cartells: el cartell a mode de reclam, i un altre cartell informatiu, amb la representació gràfica de quines són les opcions segures per a una persona celíaca, conjuntament amb una línia d’assessorament gratuïta per facilitar la implementació d’aquests protocols.

Un gelat sense gluten no és diferent quant a textura i sabor que un amb gluten. Per tant, desitgem que aquest estiu, siguin molts els establiments on la persona celíaca pugui gaudir amb seguretat del que és el producte estrella, el gelat!

3 Comments

  1. Marc

    Jo m’he trovat amb dos establiments que deien que eren sense gluten, però a l’hora de la veritat t’ho contaminen tot amb la manipulació que fan del gelat davant els teus nassos.

    • Marc, malauradament és més habitual del que ens pensem. D’aquí la importància de l’acreditació que, des de Celíacs Catalunya, fem dels establiments. #lestracescompten

  2. Antonia Espinosa

    La heladería voglio en pleno paseo de Salou, en frente del monumento Jaume I. Lo hacen muy bien y con mucho cuidado en todos los aspectos. Los dueños te explican hasta como hacen los helados evitando la contaminación.

Leave a Reply