Aliments, Dieta Saludable, Salut

Per què és important consumir fruites i hortalisses?

fruites i verdures

Les fruites i les hortalisses són un grup d’aliments imprescindibles per al cos humà i que es conformen dins dels carbohidrats, tan necessaris per a nosaltres per la seva aportació de vitamines, minerals i fibra.

Com sabeu, la bona notícia és que aquest grup d’aliments és apte sense restriccions per al col·lectiu celíac, sempre que no hagi patit cap processament, ni s’hagi contaminat en el seu tractament culinari amb gluten (per exemple amb aigües de cocció, olis, forns, estris, etc., que hagin estat en contacte amb gluten).

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que un consum correcte de fruites i verdures variades podria salvar 1,7 milions de vides cada any, ja que així es garantiria una aportació suficient de la majoria dels micronutrients, de fibra dietètica i d’una sèrie de substàncies no nutrients essencials. De fet, segons l’OMS, la insuficient ingesta de fruites i verdures és un dels 10 factors principals de risc de mortalitat a escala mundial. En números, aquesta ingesta insuficient és causa del:
– 19% dels càncers gastrointestinals
– 3% de les cardiopaties isquèmiques
– 11% dels accidents vasculars cerebrals

Així doncs, l’OMS recomana ingerir un mínim de 400g/dia de fruites i verdures (5 racions = 3 racions de fruita + 2 racions de verdures), per tal de prevenir malalties cròniques com les cardiopaties, el càncer, la diabetis o l’obesitat. Segons aquestes indicacions, esteu consumint suficients fruites i verdures? Si no és així, com en podeu consumir més? L’OMS ens dóna unes pistes de com fer-ho de la forma més saludable possible:
• incloure verdures en tots els àpats
• menjar fruites fresques i verdures crues, com a aperitius
• menjar fruites i verdures fresques de temporada i/o de proximitat
• menjar una selecció variada de fruites i verdures

A més a més, un augment del consum de fruites i hortalisses pot ajudar a disminuir el consum d’aliments rics en greixos saturats, sucres o sal.

Per altra banda, cal diferenciar entre verdura, hortalisses i fruita. El Còdex Alimentari Espanyol (CAE 1991) defineix:

Hortalissa: qualsevol planta herbàcia hortícola en saó que es pot utilitzar com a aliment, crua o cuinada. Des del punt de vista de la botànica, es tracta d’un grup molt divers on es troben famílies molt diferents i també diferents parts de les plantes: fruits, fulles, tubercles, arrels, tiges i bulbs.
Verdura: un grup d’hortalisses en les quals la part comestible està constituïda pels seus òrgans verds (fulles, tiges o inflorescències). No obstant això, en l’àmbit popular la paraula “verdura” la fem servir per anomenar a totes les hortalisses.
Fruita: la infructescència, la llavor o les parts carnoses d’òrgans florals, que hagin aconseguit un grau adequat de maduresa i siguin pròpies del consum humà.

La importància del consum de fruites, verdures i hortalisses queda clara, ara només ens queda posar-ho en pràctica al nostre dia a dia per gaudir de bona salut!

1 Comment

  1. Hola! A casa solem menjar sempre les mateixes fruites i de vegades els meus petits s’avorreixen i prefereixen no menjar. Després de llegir això, vaig a variar més en les fruites per millorar la nostra forma de menjar. Una salutació i gràcies

Leave a Reply