Restauració

Per què cada cop hi ha més restaurants amb opcions sense gluten que NO són aptes per als celíacs?

restaurante sin gluten

Durant els últims anys hem vist augmentar el nombre de restaurants que ofereixen opcions sense gluten a la carta, però això no significa que siguin aptes per als celíacs. La ‘moda’ de menjar sense gluten, sovint lligada la creença sense fonament científic que és més sa, ha fet incrementar l’oferta sense gluten. No obstant això, més del 80% dels establiments catalans que ofereixen productes sense gluten no compleixen el Reglament Europeu 1169/2011 en matèria de declaració d’al·lèrgens.

Quin problema hi ha actualment?

Per una banda, trobem restaurants que ofereixen menús sense gluten i que indiquen que el seu menjar pot contenir traces de gluten, i llavors als celíacs ja ens queda clar que no hi podem menjar, ja que només ingerint 50mg –l’equivalent a la mesura d’un gra d’arròs- de gluten al dia ja patim danys severs a les vellositats de l’intestí prim. Per altra banda, hi ha restaurants que ofereixen menjar per a celíacs i que, de paraula, garanteixen que són segurs però que realment no tenen en compte la contaminació encreuada, o no al 100%. Per exemple, potser utilitzen espècies mòltes que contenen traces de gluten o algun dels seus proveïdors no garanteix l’absència de traces als aliments. En molts casos, els mateixos establiments no són conscients que no ho estan fent bé i no coneixen el risc que suposa per a la salut dels clients. A l’Associació ajudem a gestionar dia a dia reclamacions de casos de contaminacions de celíacs a establiments, precisament per fets com aquests.

Com menjar als restaurants de forma segura?

Llavors, com podem estar tranquils menjant a restaurants i sabent que, si diuen que són aptes per a celíacs, realment ho són? La resposta és senzilla: anant a establiments a acreditats per les Associacions de celíacs, ja que segueixen tots els protocols de seguretat alimentària per ser aptes per a celíacs.

Què és un establiment acreditat com a apte per a celíacs? Aquell que, voluntàriament, ha passat un procés d’avaluació per part d’una Associació i compleix unes directrius per cuinar de forma segura per als celíacs (menys 20ppm). Es revisa la fitxa tècnica dels productes, les declaracions d’al·lèrgens, els protocols específics per donar servei als celíacs, es forma als treballadors en gestió del gluten i es revisen in situ la cuina i la resta d’instal·lacions, entre altres.

Des de Celíacs de Catalunya oferim un servei gratuït als establiments per acreditar-los com a aptes per a celíacs, i per rebre l’acreditació han de complir una sèrie de requisits que revisem anualment. Els plecs de condicions exigits per l’acreditació han estat supervisats i validats per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) de la Generalitat de Catalunya.

Com augmentar el nombre restaurants aptes per als celíacs?

Necessitem la col·laboració de tots els celíacs per poder augmentar la llista d’establiments acreditats, que actualment són més de 260 a Catalunya. Per què la necessitem? Hi ha restaurants que ofereixen menjar per a celíacs als quals contactem des de l’Associació i oferim l’opció d’acreditar-se de forma gratuïta però no ho veuen necessari perquè ja tenen clients celíacs que hi van de totes maneres, i el procés d’acreditació requereix temps i implicació. Aquests restaurants al·leguen que ja segueixen tots els requisits per ser aptes, però la nostra experiència ens demostra que la majoria de vegades no és així i, per tant, des de les Associacions no podem garantir que realment s’hi pugui menjar de forma segura. Potser ho fan bé o potser no, però com que no volen que els acreditem, no ho sabem, i la llista de restaurants segurs per als celíacs es redueix dràsticament. Per tant, la forma com els celíacs podem posar el nostre gra de sorra –que és clau– és anant només als restaurants que estan acreditats per les Associacions. I als que no ho estan, demanant-los-hi que s’acreditin per poder-hi menjar tranquils i de forma segura.

Si patim una contaminació en un establiment, és clau que posem una reclamació (es necessita el tiquet i l’informe mèdic). Si ho fem cada cop que patim contaminacions, hi haurà més possibilitats que l’Administració pregui mesures cautelars al respecte. Unim-nos i lluitem per la nostra salut!

Aquí es poden consultar tots els establiments de Catalunya acreditats com a aptes per a celíacs per part de l’Associació Celíacs de Catalunya.

Leave a Reply