Dieta Saludable, Salut

Quant tarda a recuperar-se una persona celíaca quan comença la dieta sense gluten?

diagnostico celiaquia

Si sospites que ets celíac, no has de començar mai la dieta sense gluten fins que ja t’han diagnosticat celiaquia. És imprescindible realitzar les proves mèdiques mentre s’està ingerint gluten, ja que les vellositats intestinals es recuperarien en seguir la dieta sense gluten i, quan es fes la biòpsia intestinal, podria sortir un fals negatiu.

Quan el metge et confirma que ets celíac i t’explica que has de seguir la dieta sense gluten de forma estricta i de per vida, pot ser que et sentis abromat amb tota la nova informació que has de tenir present, però a l’Associació treballem per ajudar-te i, si tens algun dubte, ens pots escriure o trucar. La bona notícia és que seguint la dieta sense gluten et recuperaràs, desapareixeran els símptomes i de forma gradual aconseguiràs la reparació de la lesió intestinal.

Quant tarden a desaparèixer els símptomes?

Com potser ja saps, hi ha celíacs que tenen símptomes però també n’hi ha que no en tenen, tot i que en ambdós casos les vellositats de l’intestí s’atrofien a causa de la ingesta del gluten i, si no se segueix la dieta sense gluten, les complicacions per a la salut a llarg termini són les mateixes: anèmia ferropènica, infertilitat i avortaments involuntaris de repetició, deficiències de vitamines i minerals, insuficiència pancreàtica, limfomes intestinals i altres càncers gastrointestinals, etc.

Si ets un celíac simptomàtic, un cop comencis la dieta sense gluten, a partir dels 15 dies ja notaràs una millora en els símptomes, però passarà més temps fins que la mancança de nutrients es recuperi i que altres alteracions es normalitzin del tot, com per exemple l’estatura en infants. Aquest temps varia en cada persona, segons els símptomes que tenia i el grau d’atròfia de les vellositats intestinals en el moment de la biòpsia intestinal (que poden ser de grau A, B o C).

Si ets una persona celíaca asimptomàtica, percebràs millores menys significatives pel que fa al tracte intestinal però notaràs altres diferencies prou importants com, per exemple, menys canvis d’humor, menys fatiga o energia suficient per finalitzar el dia, absència de dolors musculars, etc. A més a més, les vellositats intestinals es començaran a recuperar amb la dieta sense gluten. Per tant, és clau que també segueixis la dieta de forma estricta, ja que com que no tens símptomes és més fàcil transgredir involuntàriament la dieta i no adonar-te’n.

Quan es recuperen les vellositats intestinals?

Que els símptomes t’hagin marxat no significa que ja t’hagis recuperat al 100%. Has de tenir en compte que l’atròfia intestinal tarda molt més a tornar a la normalitat, de 6 mesos a 2 anys, i això si segueixes la dieta de forma estricta (tenint present la contaminació encreuada).

Cal que et facis revisions de control amb el gastroenteròleg, aquestes han d’estar dictaminades per ell però el protocol estableix que se n’ha de fer una als 3-6 mesos del diagnòstic i posteriorment cada 6 – 12 mesos. En cas que no hi hagi una bona adhesió a la dieta i/o els controls mostrin uns valors elevats d’anticossos, els controls el seguiment es realitzaran cada 3 – 6 mesos.

Per què segueixes tenint símptomes o no disminueixen els marcadors específics de la malaltia celíaca si segueixes la dieta sense gluten?

En la major part dels casos és perquè la dieta sense gluten no s’està fent de forma correcta. Segons els darrers estudis publicats, un 40% dels celíacs transgredeixen la dieta sense gluten i, en la major part dels casos, de forma involuntària. Cal tenir en compte que la ingesta de només 50mg de gluten, el que equivaldria a la mesura d’un gra d’arròs, ja danya l’intestí de l’aparell digestiu del pacient celíac, independentment de si té simptomatologia o no. Per tant, cal valorar tots aquells aspectes que puguin suposar un risc de contaminació encreuada a casa i també la transgressió, voluntària o involuntària fora de casa: l’esmorzar o el menjador a escoles o llars d’infants, medicaments o complements alimentaris, aparells comuns a la feina, etc.

Si no segueixes la dieta sense gluten de forma estricta i controlant la contaminació encreuada, el teu intestí no es pot recuperar.

Com ho pots solucionar? És important que consultis el teu metge de referència, que contactis amb l’Associació per saber què estàs fent malament en seguir la dieta i que consultis un dietista-nutricionista especialitzat en celiaquia (tingues present que no tots tenen formació al respecte). Cal que revisis tot el que menges durant el dia a dia per descobrir què pots estar consumint que conté gluten o traces de gluten. Per exemple, un detall com les espècies, que han d’estar etiquetades ‘sense gluten’, pot marcar la diferència si les consumeixes sense etiquetar.

Per recuperar-te com més aviat millor un cop t’han diagnosticat, la clau és que estiguis ben informat per saber com seguir correctament la dieta sense gluten. Et recomanem consultar fonts rigoroses: Webs Mèdiques Acreditades (WMA), institucions governamentals, associacions de pacients o que l’autor sigui un metge de família, digestòleg o dietista-nutricionista acreditat del seu camp. Si de totes maneres et queda algun dubte, truca’ns i t’ajudarem!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén