Aliments, Dieta Saludable

Gaudiu de la Castanyada sense gluten!

És temps de panellets i castanyes! Us volem donar una sèrie de consells perquè els celíacs pugueu gaudir de la castanyada –i també de Halloween- de forma segura.

1. Si prepareu panellets o altres dolços a casa, tingueu en compte la contaminació encreuada a la cuina i que els productes que compreu per fer la recepta, si són susceptibles de contenir gluten, duguin l’etiqueta o menció “sense gluten”. Alguns exemples d’aliments que se solen utilitzar per fer panellets: 

Aliments que han d’estar identificats “sense gluten”:
– Farina d’ametlles
– Coco ratllat
– Xocolata
– Colorant

Aliments que són lliures de gluten per naturalesa:
– Fruita confitada

– Moniatos
– Llimona
– Patates
– Fruits secs al natural (Alerta! Si els compreu torrats sí que han d’estar etiquetats “sense gluten”)
– Ou
– Sucre

Compartim una recepta de panellets sense gluten de Celiadictos i una recepta de panellets sense gluten, sense llet i sense ou de la Fundació Alícia.

2. Si els vostres familiars o amics us cuinen dolços, expliqueu-los-hi com els han de cuinar per evitar les traces i què han de tenir present quan comprin els ingredients.

3. Una altra molt bona opció és comprar els dolços típics d’aquesta època en obradors o altres establiments acreditats com a aptes per a celíacs per part de les associacions.  Aquí us deixem una llista dels obradors i establiments on adquirir panellets i productes per Tots Sants.

4. Si teniu fills celíacs, expliqueu-los-hi que si a l’escola o bé amics o familiars els hi donen dolços, cal que s’esperin a arribar a casa i ensenyar-vos-els per menjar-los. D’aquesta manera hi podreu donar una ullada i comprovar si són aptes. Aquest consell també és molt útil si seguiu la tradició de Halloween ‘Trick or treat’, que consisteix a anar de porta en porta a recollir llaminadures.

5. Tingueu present que si compreu castanyes o moniatos a parades del carrer, desconeixeu com s’han manipulat els aliments i si hi podria haver traces de gluten. Per seguretat, tingueu en compte si a la parada hi ha altres productes que puguin contenir gluten i pregunteu a la castanyera si el ganivet, la resta d’estris de cuina i la graella són d’un sol ús per assegurar-vos que en podeu menjar. 

6. A les pastisseries no especialitzades sense gluten, per molt que us diguin que els panellets no contenen gluten (farina de blat, etc.) com a ingredient, tingueu en compte que no estan tenint present les traces. Per tant, no són aptes per a persones celíaques. L’única opció segura és anar a pastisseries especialitzades sense gluten i acreditades per les Associacions perquè segueixen tots els protocols de seguretat alimentària.

Leave a Reply