Actualitat, Material divulgatiu

Informació per a pacients, familiars i cuidadors: Protocol de diagnosi de celiaquia

protocolo diagnostico enfermedad celiaca

El 2 d’octubre de 2018 es va presentar el nou “Protocol per al diagnòstic precoç de la malaltia celíaca” i una important novetat que us volem comunicar és que s’acaba de publicar el “Protocol per al diagnòstic precoç de la malaltia celíaca. Informació per a pacients, familiars i cuidadors”, una adaptació específicament elaborada per a ells, perquè puguin tenir més coneixements sobre la celiaquia. Un dels objectius que tenim a l’Associació és apoderar al pacient celíac perquè millori el seu dia a dia, i precisament aquest document és una eina clau per aconseguir-ho. Us animem a llegir-lo!

Aquest document ha estat editat pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad del Gobierno de España i desenvolupat pel “Grup de Treball del Protocol per al diagnòstic precoç de la malaltia celíaca”, del qual l’Associació de Celíacs en formem part.

Per l’edició d’aquesta guia hem treballat conjuntament els millors especialistes en celíaca del nostre país: totes les societats científiques implicades en la diagnosi de la celiaquia, les administracions públiques (com el Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud i l’AECOSAN), i les principals associacions de pacients celíacs Asociación de Celíacos y Sensibles al Gluten, Federación de Asociaciones de Celíacos de España i Celíacs de Catalunya.

Algunes de les preguntes a les quals es dóna resposta al document són:

  • Què és la malaltia celíaca? A qui afecta?
  • Què és el gluten?
  • Quins són els símptomes de la malaltia celíaca?
  • Com es diagnostica i quins tractaments hi ha?
  • Què han de tenir en compte els pacients quan visiten al metge?
  • Quins professionals estan implicats en l’atenció de les persones amb celiaquia?
  • Quin és el paper del familiar i/o cuidador?
  • On poden obtenir més informació o ajuda els pacients, familiars o cuidadors?

Recordem que aquesta guia és fruit de la petició que va fer Defensor del Pueblo l’any 2017 al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, instant-lo a l’actualització el document Diagnòstic Precoç de la malaltia celíaca, que no s’actualitzava des del 2008, com us vam explicar a l’article Nou Protocol de Diagnosi de Celiaquia.

Leave a Reply