Actualitat

Quines millores reclamem i lluitem per aconseguir pel col•lectiu celíac?

S’acaba l’any i, tot i que han estat moltes les fites assolides, posem la mirada en les que hem de seguir lluitant per aconseguir. L’Associació Celíacs de Catalunya som una entitat finançada en un 99%  amb la quota dels socis i, per tant, és amb el seu compromís que podrem aconseguir millorar el dia a dia del col·lectiu celíac.

Què queda per fer i per quines causes seguirem lluitant aquest 2019?
 • Actualment NO hi ha ajudes econòmiques perquè les persones celíaques puguin seguir correctament el seu tractament, que és seguir una estricta dieta lliure de gluten. Els productes específics sense gluten són un 315% més cars.
  • Seguirem lluitant per sol·licitar al Govern d’Espanya i a la Generalitat de Catalunya la creació d’un sistema d’ajudes per als celíacs, com ja tenen molts països europeus.
 • Molts establiments ofereixen menjar sense gluten que NO és apte per a celíacs (no tenen en compte les traces), posant en risc la salut dels celíacs. Rebem i gestionem reclamacions per intoxicacions.
  • Des de l’Associació, de forma gratuïta, acreditem com a aptes per a celíacs als establiments (obradors, restaurants, gelateries…) que hi estan interessats i que segueixen tots els protocols de seguretat alimentària. Per rebre aquesta l’acreditació els establiments han de complir uns requisitsamb els que garantirem queles persones celíaques poden menjar de forma segura. Ja hem acreditat a més de 260 establiments com a aptes per a celíacs i seguirem treballant el 2019 per incrementar aquesta xifra. Es poden consultar a la nostra web.
 • 1 de cada 3 pacients celíacs NO rep la informació necessària per part dels centres sanitaris catalans sobre com seguir correctament la dieta sense gluten. A més, les persones celíaques tarden una mitjana de 7 anys en ser diagnosticades a Catalunya.
  • Formem gratuïtament al col·lectiu sanitari per augmentar el seu coneixement sobre la malaltia i les proves diagnòstiques disponibles.
  • Oferim una 1a visita gratuïta a les persones celíaques que han estat diagnosticades recentment per oferir-los-hi suport i informar-les sobre com seguir correctament la dieta sense gluten.
  • Lluitem perquè s’aprovi una resolució al Parlament per incrementar els recursos al sector sanitari per fomentar els coneixements sobre la malaltia i les proves de diagnosi de la malaltia.
  • Impulsem la difusió del Protocol de Diagnòstic Precoç de la Malaltia Celíaca 2018, editat pel Ministerio de Sanidad.
 • Queda molt per fer en l’àmbit institucional per garantir la seguretat alimentària del celíac quan menja fora de casa!
  • Vetllem per l’acompliment de les tres resolucions aprovades al Parlament durant el 2018 per millorar la seguretat alimentària dels celíacs quan mengen fora de casa. Una d’aquestes resolucions insta a què tots els centres educatius i llars d’infants de Catalunya ofereixin un servei de menjador adequat per als alumnes celíacs, amb garanties de seguretat. Des de l’Associació demanarem un informe de l’acompliment de la resolució.
  • Instem a què s’asseguri la disponibilitat d’aliments i begudes sense gluten en els esdeveniments i festes organitzades amb la col·laboració d’organismes oficials de la Generalitat de Catalunya en què s’ofereixin aliments (per exemple, avituallaments de proves esportives o festes populars) per afavorir la integració social del col·lectiu celíac.

Els temes que hem mencionat són només alguns exemples concrets pels quals lluitem. A més, cal tenir present els grans àmbits en els quals treballem des de l’Associació:

 • Oferim suport, orientació, formació i assessorament.
 • Treballem per aconseguir una millora del diagnòstic i tractament.
 • Impulsem la recerca científica.
 • Treballem per augmentar la seguretat alimentària i aconseguir una homogeneïtzació en l’etiquetatge.
 • Influïm en les polítiques del sector públic i privat per la millora de qualitat de vida del col·lectiu.
 • Fem campanyes de divulgació i sensibilitzem la població sobre la malaltia celíaca.
 • Lluitem per millorar l’accés a una dieta segura fora de casa.

Ets celíac/a i encara no ets soci/a? Associa’t si ens vols ajudar a aconseguir aquestes fites! El cost és de 65€ anuals però el 75% es desgrava a hisenda i, per tant, queda en 16,25€ anuals. La quota inclou a tota la unitat familiar i, per tant, tots els membres de la família gaudiran dels avantatges per a socis pagant només una quota. Si, a més, ets de l’Associació Diabètics de Catalunya, tindràs un 25% de descompte en la quota. Associa’t, fes-ho pel col·lectiu, fes-ho per a tu! Només amb el teu compromís ho aconseguirem.

Leave a Reply