Aliments, Dieta Saludable

Què hem de tenir en compte els celíacs quan escollim begudes vegetals?

begudes vegetals

El consum de begudes elaborades a partir de diferents ingredients vegetals com ara cereals, llegums i fruits secs és cada cop major en diferents sectors de la població i cada cop és més fàcil trobar-ne un gran ventall al mercat. Abans d’escollir però, hem de tenir en compte algunes consideracions.

Segons el Código Alimentario Español, quan parlem de «beguda vegetal» ens referim a aquella que s’obté remullant, molent i/o coent un aliment per obtenir-ne un líquid, al que de vegades se li afegeix algun nutrient per enriquir-lo.

Les begudes vegetals no són un substitutiu directe de la llet de vaca, ja que nutricionalment no són equiparables. Tanmateix, sí que podríem considerar-les un recurs per a substituir socialment l’ús que acostumem a fer de la llet. Per exemple, el cafè amb llet o els batuts.

Sovint són també una opció per a les persones que per motius ètics decideixen excloure la llet de la dieta. Per altra banda, les begudes vegetals no contenen proteïna de la llet de vaca ni lactosa, la qual cosa les fa aptes per a persones al·lèrgiques a la llet i per a intolerants a la lactosa. Tal com vam explicar en l’anterior article (Els lactis i el seu paper en la dieta sense gluten), un percentatge elevat de persones celíaques pateixen una intolerància a la lactosa secundària, especialment en els primers mesos després del diagnòstic.

Quines són les principals diferències entre la llet de vaca i les begudes vegetals?

 • La llet és una matèria primera i les begudes vegetals són productes processats. Per aquest motiu, poden contenir ingredients afegits com sucre, olis vegetals refinats, sal, espessidors, etc.
 • La llet és rica en nutrients com el calci, la vitamina D i B12 i també proteïnes que no estan presents en tanta quantitat ni són tan biodisponibles en les begudes vegetals.

Per tant,  tot i que mai aconseguirem que la beguda vegetal sigui equiparable a la llet pel que fa a les seves propietats, segons la beguda vegetal que escollim podem apropar-nos-en més o menys.

Segons la matèria primera, trobem les següents propostes de begudes vegetals al mercat:

 • begudes a base de cereals i pseudocereals (civada, arròs i quinoa)
 • begudes a base de llegums (soja)
 • begudes a base de fruits secs (ametlla i avellanes)
 • begudes a base de fruita (coco)

Les begudes provinents de fruits secs o de coco tindran un major percentatge de greixos mentre que les d’arròs, civada i quinoa, més hidrats de carboni. En canvi, les de llegums seran més riques en proteïnes. Si el que volem és una beguda nutricionalment el més semblant possible a la llet de vaca, la millor opció és la de soja enriquida en calci i vitamina D.

Què hem de tenir en compte les persones celíaques pel que fa a  l’etiquetatge de les begudes vegetals?

La premissa indispensable que cal seguir és buscar la menció o segell «sense gluten», ja que totes les begudes vegetals comercials són susceptibles de contenir-ne.

Addicionalment, també podem fixar-nos en:

 • El percentatge de les matèries primeres. Han de tenir com a mínim d’un 8 a un 10% de l’ingredient principal, com ara soja o ametlla. Com que moltes de les begudes vegetals comercials no arriben a aquest percentatge, és una bona opció elaborar la beguda vegetal a casa.
 • La quantitat de sucre. Sovint s’afegeixen sucres, especialment en les begudes amb sabors com ara vainilla o xocolata, per la qual cosa és recomanable donar preferència a les begudes sense sucre afegit o amb una quantitat no superior a 5g.
 • L’origen del greix. Sovint contenen algun tipus de greix, com ara l’oli de gira-sol per donar una consistència menys aquosa a la beguda. Tinguem-ho en compte per incorporar altres tipus de greixos que equilibrin la dieta com, per exemple, l’oli d’oliva, els fruits secs o l’alvocat.
 • Que estigui enriquida en calci i vitamina D.

La beguda de civada, sí o no?

Sí, és apta per a les persones celíaques sempre que es certifiqui l’absència de gluten mitjançant la menció o segell «sense gluten» a l’embolcall.

I  a l’hora de prendre un cafè en una cafeteria, hem de prendre precaucions?

Els establiments de restauració sovint disposen de diferents opcions de begudes vegetals per la qual cosa caldrà prendre precaucions i tenir en compte les següents consideracions:

 • Preguntar abans, conèixer quines begudes tenen i si estan etiquetades sense gluten.
 • Si alguna de les begudes vegetals de les quals disposen no és sense gluten i el tub escalfador de la cafetera es comparteix per escalfar les altres begudes hi ha risc de contaminació amb gluten. Si el tub entra en contacte amb, per exemple, una beguda de civada amb gluten o que conté traces i després s’utilitza per escalfar una beguda de soja sense gluten, tot i haver netejat el tub amb vapor i la baieta, no és suficient i pot produir-se una contaminació encreuada.

Per finalitzar aquest article, alguns apunts:

 • Les begudes vegetals poden utilitzar-se també a cuina per a l’elaboració de purés, cremes, salses, postres, creps, batuts, etc.
 • A algunes persones els costa acostumar-se al principi al seu sabor i opten per les begudes vegetals amb sabors. Aquestes, tal com s’ha dit anteriorment, contenen més sucre afegit. És preferible escollir una beguda vegetal amb menor contingut en sucre i combinar-la amb una peça de fruita fresca.

Ja que les begudes vegetals són actualment una opció per a la nostra dieta, la nostra recomanació és buscar l’opció més saludable seguint les pautes anteriors.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén