Salut

Informació útil si t’acaben de diagnosticar celiaquia

Si t’acaben de diagnosticar celiaquia, segurament tens molts dubtes i en aquest post del blog te’n volem resoldre uns quants:

 1. Sabies que pots sol·licitar una visita gratuïta d’assessorament a l’Associació Celíacs de Catalunya? T’atendrem de forma personalitzada i resoldrem les teves consultes sobre la dieta sense gluten, els productes per a celíacs, etc. La teva salut és el primer!
 2. Tingues present que la recuperació no és immediata. Si tens símptomes, pots tardar fins a 15 dies o més en notar una millora. A més, l’atròfia intestinal tarda de 6 mesos a 2 anys en tornar a la normalitat. És per això que és clau que segueixis la dieta sense gluten i sense traces de forma estricta. Te’n parlem més en aquest post del blog: Quant tarda a recuperar-se una persona celíaca quan comença la dieta sense gluten?
 3. A l’hora de comprar, és important que sàpigues que el gluten és una proteïna que es troba present en alguns dels cereals més comuns, com el blat, l’ordi, el sègol, la civada, el kamut, l’espelta i el triticale:
  • Els aliments que són sense gluten per naturalesa, com les fruites, les verdures, els fruits secs, la carn, el peix, l’arròs, etc.
  • Els productes que són de risc, és a dir, susceptibles de contenir gluten: tomata fregida, espècies moltes, embotits, salses, etc.
  • Els aliments prohibits perquè contenen gluten, com els productes elaborats a partir de cereals amb gluten, salsa de soia, etc.
  • Pots consultar tota aquesta informació a la Guia d’aliments (sense gluten, de risc i prohibits).
 4. Quan compres, has de tenir clar que els productes susceptibles de contenir gluten (de risc) han de dur sempre el símbol o menció “sense gluten” o bé estar a la nostra Guia d’aliments sense gluten. No és suficient si un producte no conté gluten com a ingredient perquè pot contenir traces, i llavors ja no és apte per a les persones celíaques. Te’n parlem al Manual per facilitar la comprensió de l’etiquetatge dels productes sense gluten.
 5. A l’Associació editem la Guia d’aliments sense gluten on pots consultar un llistat amb més de 700 productes aptes per a les persones celíaques, ja que els fabricants ens han facilitat la informació. Aquesta guia és exclusiva per a les persones sòcies de l’entitat.
 6. Si han diagnosticat celiaquia al teu infant, et pot ser útil llegir el conte La colla celíaca i la guia pràctica La celiaquia a l’escola.
 7. Si menges fora de casa, és fonamental que vagis a establiments acreditats com a aptes per a celíacs per part de les associacions de celíacs. En aquest mapa hi pots consultar tots els establiments acreditats de Catalunya i Menorca. Els establiments no acreditats no ofereixen garanties a l’hora de garantir l’absència de traces i et podries contaminar.
 8. Quan cuinis a casa has de seguir una sèrie de pautes per evitar la contaminació encreuada: no utilitzar estris de fusta (són porosos i podrien contenir gluten d’elaboracions anteriors), els plats sense gluten s’han d’elaborar abans que la resta, s’ha de netejar el forn abans de cuinar sense gluten, etc. Per tant, tingues present aquestes pautes de seguretat alimentària en la cuina sense gluten.

Esperem que t’hagi estat útil aquesta informació i, si encara et queden dubtes, demana’ns una visita d’assessorament i t’ajudarem!

 

Leave a Reply

Theme by Anders Norén