Restauració

M’he intoxicat en un restaurant, i ara què?

Molts establiments s’han sumat a la moda de preparar plats “sense gluten” però no tots tenen en compte la contaminació encreuada i posen en risc la salut de les persones celíaques. De fet, han augmentat en un 600% les gestions que realitzem des de l’Associació Celíacs de Catalunya per gestionar les incidències per intoxicacions per ingesta de gluten en establiments del canal HORECA, des que va entrar en vigor el RE1169/2011 al desembre de 2014.

Què pots fer si t’intoxiques en un establiment (restaurant, obrador, etc.)?

Tens dret a posar una reclamació/denúncia. En cas d’intoxicacions produïdes en establiments de restauració, escoles, càterings, etc., la denúncia es tramitarà a través d’aquest formulari de  l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Cal seleccionar “Salut” i el subtema “Salut pública”.

Si ets soci de l’entitat, ens pots escriure i nosaltres ens encarregarem de forma gratuïta de realitzar tota aquesta gestió.

Si decideixes posar una reclamació, et recomanem adjuntar tota la informació que pugui justificar la situació:

 • Tiquet del restaurant.
 • Informe mèdic (en cas que hagis visitat en un centre mèdic). Et recomanem anar-hi per tenir més dades que secundin la teva reclamació.
 • Fotos o imatges que puguin ser representatives (panxa inflada, etc.).
 • Altres documents rellevants.

L’objectiu de la reclamació és que no els passi el mateix a altres persones, que l’establiment en prengui consciència i que implementi els procediments de seguretat necessaris en la gestió del gluten. A més a més, d’aquesta forma l’Administració Pública és conscient dels errors que es produeixen en els establiments per tal de dur a terme les accions pertinents per millorar aquesta situació.

Si optes per reclamar, i no t’ho gestionem nosaltres sinó que ho fas directament a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ens serà molt útil que ens informis i enviïs per correu electrònic (restauracio@celiacscatalunya.org) la documentació presentada, ja que això ens permetrà elaborar un informe amb dades concretes per presentar-les a l’Administració i a altres entitats per tal de fer pressió a les administracions per aconseguir que millori la seguretat alimentària de l’oferta sense gluten en establiments alimentaris a Catalunya. Sumant totes les reclamacions tenim més força!

A més a més, és important que si et contamines, avisis ràpidament a l’establiment per informar-lo. Si no ho fas, l’establiment ignora que hi ha hagut un error, el pot tornar a cometre amb una altra persona i no pot implantar les mesures per evitar que torni a passar.

Què pots fer perquè cada cop hi hagi més establiments segurs?

Per evitar intoxicacions, et recomanem anar sempre a un establiment acreditat com a apte per a celíacs per l’Associació Celíacs de Catalunya (veure mapa). No obstant això, a Catalunya només el 3% dels establiments ho estan. No escatimem esforços per acreditar establiments a les zones on no n’hi ha cap i oferim aquest servei de forma gratuïta als establiments que ho sol·liciten. Tu ens pots ajudar a aconseguir que cada cop n’hi hagi més. T’expliquem com:

 • Demana als establiments que ofereixen opcions “sense gluten” que s’acreditin. Explica’ls que és totalment gratuït i que d’aquesta forma t’oferiran garanties i sabràs que hi pots menjar de forma segura.
 • No vagis als establiments que no estan acreditats sempre que et sigui possible.
 • Recorda que pots posar una reclamació/denúncia en cas d’intoxicació per gluten.
 • Envia’ns la informació sobre la denúncia que has posat a restauracio@celiacscatalunya.org.
 • Signa aquesta petició per tal que el Govern executi la resolució 552/XI, ja aprovada pel Parlament de Catalunya, i que contempla destinar les mesures per millorar la seguretat alimentària de l’oferta sense gluten en establiments alimentaris a Catalunya.

No ens resignem amb la situació actual que vivim les persones celíaques! Si totes ens movem a una, podem aconseguir molt!

1 Comment

 1. Montse

  Moltes gràcies, està clar que hem de denunciar perquè no es repeteixi la errada al mateix lloc. La celiaquia és una malaltia que s’ha de prendre molt seriosament.

Leave a Reply