Material divulgatiu, Salut

CELIAQUIA I ANÈMIA

Existeix una gran relació entre l’anèmia ferropènica i la celiaquia. Segons els experts l’anèmia és el símptoma extradigestiu més comú que pot tenir una persona amb celiaquia. Això es deu al fet que la celiaquia és una malaltia multisistèmica, per això, no sols apareixen símptomes intestinals, també poden aparèixer altres signes i símptomes com l’osteoporosi, l’anèmia, migranyes, etc.

S’estima que entre un 8-12% de les persones amb anèmia ferropènica que no responen al tractament oral, són celíacs. En aquests casos es recomana als metges sospitar d’una possible malaltia celíaca.

L’ESPGHAN (La Sociedad Europea de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica) recull l’anèmia en la guia “Aplicación racional de los nuevos criterios para el diagnóstico de la enfermedad celiaca 2020”.

L’anèmia és la disminució de la concentració de glòbuls vermells o d’hemoglobina en sang, això és la proteïna que transporta l’oxigen dins dels glòbuls vermells, respecte als valors normals. Aquest paràmetre no és un valor fix, sinó que depèn de diversos factors com edat, sexe i unes certes circumstàncies especials com l’embaràs.

La principal funció dels glòbuls vermells és el transport d’oxigen en la sang i el seu alliberament en els diferents teixits.

L’anèmia pot ser la manifestació d’una malaltia hematològica o una manifestació secundària d’altres malalties com la celiaquia.

Tipus d’anèmia:

El cos necessita certes vitamines, minerals i nutrients per a produir suficients glòbuls vermells. El ferro, la vitamina B12 i l’àcid fòlic són tres dels més importants. La deficiència de qualsevol dels tres elements anteriors pot provocar anèmia. Així doncs, existeixen diferents tipus d’anèmia segons sigui l’element deficitari.

L’anèmia ferropènica és la més comuna de les anèmies i es produeix per la deficiència de ferro, el qual és necessari per a la formació de l’hemoglobina i aquesta per a la de glòbuls vermells.

Anèmia i celiaquia:

L’absorció del ferro es produeix en l’intestí prim i depèn de factors com l’acidesa o que la mucosa intestinal estigui intacta. En la malaltia celíaca, l’anèmia per dèficit de ferro es deu a la disminució de la seva absorció per l’atròfia de les vellositats intestinals.

Símptomes:

Inicialment, l’anèmia pot ser tan lleu que pot passar desapercebuda. A mesura que el cos es torna més deficient en ferro i l’anèmia empitjora, els signes i símptomes s’intensifiquen. Els més habituals són:

 • Fatiga extrema
 • Feblesa
 • Pell pàl·lida
 • Dolor toràcic, batecs cardíacs o falta d’alè
 • Mal de cap, marejos o vertigen
 • Mans i peus freds
 • Inflamació o dolor en la llengua
 • Ungles trencadisses
 • Falta d’apetit especialment en beus amb anèmia ferropènica

Encara que les causes de l’anèmia poden ser diferents molts dels símptomes són comuns.

Tractament:

En el cas d’anèmies provocades per MC, el tractament convencional amb suplements de ferro, àcid fòlic o vitamina B12 no serà suficient, ja que l’alteració intestinal persistirà.

En aquests casos s’ha de combinar la suplementació dels nutrients amb una dieta sense gluten estricta per a permetre la recuperació intestinal i així poder afavorir l’absorció dels nutrients.

Recomanacions:

Una vegada es confirma el diagnòstic de celiaquia és molt important mantenir la dieta sense gluten. D’aquesta manera en cas que el diagnòstic vingui acompanyat d’una anèmia, cosa que és molt freqüent, es podrà recuperar els nivells normals d’hemoglobina o si no és el cas, podrà prevenir-se una possible anèmia en el futur.

L’alimentació també és un gran aliat per a combatre l’anèmia, reforçant el tractament o com a prevenció acompanyat sempre d’una estricta dieta sense gluten.

El ferro es troba als aliments en dues formes: ferro hemo (origen animal) i ferro no hemo (origen vegetal). L’organisme absorbeix més fàcilment  el ferro hemo que el ferro no hemo. A més, cal tenir present altres factors que poden afavorir o desfavorir l’absorció del ferro.

Entre els factors que l’afavoreixen està l’àcid ascòrbic (vitamina C) que ingerit juntament amb els aliments rics en ferro augmenta la seva absorció. De la mateixa manera, però, hi ha certs components dels aliments que impedeixen o dificulten la seva absorció, com són els fitats presents en aliments d’origen vegetal com els llegums, les llavors o la fruita seca per la qual encara que siguin riques en ferro es dificulta la seva absorció. Tot i això, aquesta situació no és preocupant sempre que l’alimentació sigui variada, saludable i abundant permet obtenir i absorbir els minerals necessaris per a mantenir un estat saludable.  A més, els fitats s’eliminen deixant en remull els llegums un mínim de 12 hores i les fruites i llavors 8 hores. Caldrà després esbandir-les bé, altres opcions per eliminar els fitats (antinutrients) són la fermentació i la germinació.

Entre els aliments més rics en ferro ens trobem:

 1. Aliments d’origen animal, a causa de la seva naturalesa són de millor absorció per part del nostre cos, alguns exemples són: el fetge, les carns vermelles, els mol·luscos en conserva, els ous, etc.
 2. Aliments d’origen vegetal, són de pitjor absorció, però van a acompanyats de molts altres nutrients per la qual cosa no es poden deixar de banda. Alguns exemples són: les llegums, les bledes, els festucs, les llavors, etc. (recordeu que és recomana deixar en remull els llegums, els fruits secs i les llavors 12 hores abans del consum per eliminar els antinutrients).

Entre els aliments rics en àcid fòlic tenim els vegetals de fulles verdes, cítrics, fruita seca, grans integrals, llegums…

Finalment, la vitamina B12 es troba naturalment present en una àmplia varietat d’aliments d’origen animal, com per exemple el peix, la carn, els ous, o la llet. En canvi els aliments d’origen vegetal no contenen vitamina B12 tret que siguin fortificats com per exemple és el cas dels cereals fortificats, per aquest motiu en les dietes vegetarianes i veganes caldrà suplementació específica de B12.

Com hem esmentat anteriorment el ferro hemo s’absorbeix millor que el no hemo. Això és molt important en les dietes vegetarianes i veganes ja que la ingesta de ferro hemo és mínim o nul. Per a solucionar aquesta diferència entre la dieta mixta i la vegetariana-vegana s’haurà d’incloure el major numero d’aliments vegetals rics en ferro combinats amb aliments que afavoreixin la seva absorció (vitaminac C) per poder aprofitar al màxim l’absorció de ferro no hemo.

En resum, és molt important seguir la dieta sense gluten per així poder evitar possibles anèmies en el futur o si bé ja es té l’anèmia per a poder recuperar la paret intestinal i així absorbir els nutrients de manera adequada.

 

BIBLIOGRAFIA:

Grupo de trabajo del Protocolo para el diagnóstico precoz de la enfermedad celíaca. Protocolo para el diagnóstico precoz de la enfermedad celíaca. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Servicio de Evaluación del Servicio Canario de la Salud (SESCS); 2018.Medline Plus. Anemia. Última revisión 02/06/2020. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000560.htm

Rodrigo-Sáez Luis, Fuentes-Álvarez Dolores, Pérez-Martínez Isabel, Álvarez-Mieres Noemí, Niño García Pilar, de-Francisco-García Ruth et al . Anemia ferropénica refractaria e intolerancia al gluten: respuesta a la dieta sin gluten. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2011 Jul [citado  2020  Nov  18] ;  103( 7 ): 349-354. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082011000700003&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4321/S1130-01082011000700003.

Enriqueta Román Riechman, Gemma Castillejo de Villasante, M.Luz Cilleruelo Pascual, Ester Donat Aliaga, Isabel Polanco Allué, Feliz Sanchez-Valverde, Carmen Ribes Koninckx. Aplicación Racional de los nuevos criterios de la ESPGHAN 2020 para el diagnóstico de la enfermedad celiaca. Anales de la Pediatria, Vol 92. 02/2020. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1695403319304175

Dr. Ramón Lecunberri Villamediana. Anemia. Clínica universidad de Navarra. Disponible en: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/anemia

Julia Gallardo Gimeno, Paula Cordova Matute, Natalia Barrera Lahoz, Alexandra Herreo Gadea. Enfermedad celíaca y anemia. Revista electrónica de portales médicos. 25/10/2018. Disponible en: https://www.revista-portalesmedicos.com/revista-medica/enfermedad-celiaca-y-anemia/

J.S. Lasa, P. Olivera, L.Soifer, R. Moore. La anemia ferropénica como presentación de enfermedad celíaca subclínica en una población argentina. Revista de gastroenterología de Mexico. Volume82, Issue 3, july – September 2017. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0375090617300745#abs0005

 

Leave a Reply