Aliments

El que has de saber de la quinoa

La quinoa és una llavor, però amb unes característiques nutricionals que fan que es pugui consumir com un cereal, per això, es defineix com a pseudocereal.

És considerat un gra sagrat pels pobles originaris dels Andes gràcies a les seves exclusives característiques nutricionals. Tot i ser originària de Bolívia i Perú, actualment la seva popularitat ha fet que el seu conreu s’hagi estès arreu del món en tres varietats: blanca, vermella i negra.

Per què menjar-ne?

  • El seu contingut proteic és superior al de la majoria de cereals, a més, aquesta proteïna és de bona qualitat, ja que conté tots els aminoàcids essencials.

*Gràcies a la lisina, la combinació de quinoa-cereal proporciona una aportació proteica similar a la carn.

  • Aporta gran quantitat de fibra insoluble que ajuda a regular el trànsit intestinal.
  • Contribueix a reduir el colesterol LDL (dolent), incrementar-ne el bo (HDL) i els triglicèrids (bona font d’omega-3 i 6), i per tant, prevenir de problemes cardiovasculars.
  • Afavoreix el manteniment de la salut de la pell gràcies a la lisina, un dels seus aminoàcids essencials, i té un gran poder antioxidant (vitamina E).
  • Ofereix vitamines del complex B en quantitats apreciables, útils per al sistema nerviós.
  • Afavoreix la salut dels ossos, dents i músculs gràcies a l’aportació de ferro, potassi, magnesi, calci i fòsfor (molt superior al de cereals com el blat, arròs o blat de moro).
  • El seu índex glucèmic és baix, ja que conté hidrats de carboni d’absorció lenta, per la qual cosa el seu consum pot ajudar al control de l’apetit, la glucèmia en sang i a fomentar la sensació de sacietat.

El seu consum és recomanable per a totes les edats a partir dels 6 mesos.

Es pot comprar:

–             en paquets

–             congelada crua

–             en vasos precuinats (ha d’estar etiquetada sense gluten)

–             plats preparats (han d’estar etiquetats sense gluten)

–             inflada o en flocons

No comprar-la a granel, per evitar el risc de contaminació encreuada amb gluten.

Preparació prèvia

Abans de cuinar la quinoa, és important esbandir-la bé amb aigua abundant fins que surti neta, per eliminar les saponines, substància que dona amargor al gra que pot irritar l’intestí i dificultar l’aborció del ferro. Evitar posar-la en remull durant un temps prolongat perquè les saponines s’adhereixen al gra i no s’eliminen.

Com cuinar-la i conservar-la?

La quinoa es cou amb 3 tasses d’aigua per cada tassa de gra i té un temps de cocció d’aproximadament 15 minuts.

Es pot conservar crua a temperatura ambient fins a 3 anys. Si està cuita es pot optar per guardar-la a la nevera, màxim 5 dies, o congelar-la, màxim 12 mesos.

Com consumir-la?

Es pot consumir coent el gra amb aigua, llet, oli o sopes. També es pot torrar i processar per fer farina. Altres tipus de presentació és en forma de flocs, sèmola i altres derivats. 

Com a acompanyament podem posar verdures, fruita seca, llavors, espècies o herbes aromàtiques.

Com saber si la quinoa està en mal estat?

Quan la quinoa és crua, l’únic indicatiu clar és el creixement de floridura. Aquesta també pot aparèixer quan està cuita si no es conserva correctament.

Abans de cuinar-la també es pot comprovar si hi ha algun canvi en la seva olor. Un cop cuinada, cal observar la textura, si és aspra i dura ja no és segur menjar-la. 

Receptes amb quinoa

        Més receptes amb quinoa aquí.

Leave a Reply