Aliments, Menjar fora de casa, Restauració

Els gelats: l’estrella de l’estiu i la contaminació encreuada

Els gelats: l'estrella de l'estiu

Amb un estiu tant calorós, el desig de refrescar el paladar amb un gelat ha estat generalitzat, però és un aliment segur per a una persona celíaca?


De la mateixa manera que està passant amb els restaurants, tot i que en els últims anys han augmentat el nombre d’establiments que ofereixen opcions sense gluten, en molts casos, les gelateries no tenen opcions segures per a la persona celíaca.

Cal estar atent als ingredients del gelat i que en la seva elaboració i servei s’hagi tingut en compte la contaminació encreuada. Malauradament moltes gelateries no disposen de protocol de seguretat alhora de manipular i servir el producte fent-lo no apte per a persones celíaques. En el moment del servei la contaminació pot ser deguda a l’ús d’estris o a restes de galeta que poden caure a la cubeta del gelat sense gluten.

Cal estar atent als ingredients del gelat i que en la seva elaboració i servei s’hagi tingut en compte la contaminació encreuada

Actualment hi ha 10 gelateries acreditades per l’Associació a Catalunya i Menorca. Establiments on s’ha verificat que segueixen tots els protocols de seguretat alimentària en l’elaboració i manipulació de productes sense gluten. Com ja sabeu, el servei d’acreditació és gratuït i està validat per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

Per altra banda, comptem amb la col.laboració de 20 fabricants de gelats sense gluten.  A l’àrea privada de socis podeu consultar la Llista de gelats 2022.

Els llistats s’actualitzen de forma regular, de manera que, passat un temps, val la pena revisar-los de nou.

Enguany hem tornat a impulsar la campanya #esbuscagelateria amb l’objectiu d’engrescar a més gelateries a oferir opcions aptes per a celíacs. Som conscients que l’oferta encara és petita, per això seguim treballant per aconseguir que hi hagi més gelateries acreditades, facilitant solucions senzilles i fàcils d’implementar adaptades a les tipologies dels establiments.

En el cas de les gelateries mixtes, on se serveixen gelats amb i sense gluten, es valoren diversos aspectes. Per una banda, la possibilitat de tenir gelats envasats en format monodosi per evitar contaminacions, l’opció d’encetar una nova cubeta amb els sabors populars per servir al client celíac, fent ús d’estris exclusius pel servei, o bé tenir dues neveres amb estris exclusius, identificats i un protocol de treball segur.

Si teniu coneixement d’algun establiment que es vulgui acreditar, pot consultar els formularis i l’acord de col·laboració a la web de l’Associació. En cas de dubtes, es pot contactar amb el departament tècnic que gestiona les acreditacions a través del correu electrònic restauracio@celiacscatalunya.org.

Queda poc estiu però encara hi ha ganes de gelat, esperem que de cara l’any vinent haguem aconseguit ampliar el número d’establiments aptes i que celíacs i celíaques puguin gaudir del producte estrella de la temporada estival amb seguretat.

 

Leave a Reply