Cuinar sense gluten

Què has de tenir present quan cuines per a una persona celíaca?

cuinar per a una persona celíaca

Cuinar per a una persona celíaca no consisteix només a comprar ingredients sense gluten, cal tenir en compte la contaminació encreuada durant la seva elaboració. És necessari que els amics i familiars de les persones celíaques ho tinguin present a l’hora de cuinar per a elles, ja que de vegades amb bona fe elaboren plats sense gluten però realment desconeixen com evitar la contaminació encreuada. És per això que des de l’Associació Celíacs de Catalunya  hem preparat aquests consells! 

Com cuinar per a les persones celíaques

  1. Abans de cuinar, amb aigua i sabó neteja les superfícies de la cuina a fons i els estris de cuina. Posteriorment, neteja’t les mans.
  2. Recorda que no pots utilitzar estris de fusta, ja que en ser un material porós pot contenir traces de gluten.
  3. Cuina primer el menjar sense gluten i després el menjar amb gluten.
  4. Si utilitzes el forn o microones, cal que els netegis prèviament amb aigua i sabó.
  5. En comptes d’utilitzar tèxtils de cuina, fes servir draps d’un sol ús i un davantal exclusiu per preparar menjar sense gluten. Si no portes davantal, vigila no embrutar-te la roba amb gluten (motlles de pa…) abans de posar-te a cuinar el menjar sense gluten. Si entra en contacte amb el gluten, t’has de canviar de la roba.
  6. No pots utilitzar torradores, sandvitxeres o fregidores on prèviament s’hi ha posat menjar amb gluten, ni tan sols netejant-les.
  7. Hi ha bosses per posar el pa sense gluten a dins i posar-lo a la torradora, protegit per la bossa. Quan el pa ja està torrat i es treu, a la part exterior de la bossa hi ha restes de gluten i cal treure el pa de forma que no entri en contacte amb l’exterior i que no es contamini. A més, després cal que et rentis les mans amb aigua i sabó.
  8. L’oli on has fregit aliments amb gluten no el pots reutilitzar. Tampoc l’aigua de cocció i/o els brous.
  9. Les espècies mòltes han d’estar etiquetades ‘sense gluten’. Si no, no les pots fer servir.
  10. Si tens un saler obert, es pot haver contaminat. Per tant, utilitza un saler tancat amb dispensador.
  11. Quan ja hagis preparat el plat, posa’l ben separat de la resta de menjar amb gluten i tapa’l per tal que no es pugui contaminar. Això ho has de tenir molt en compte si prepares un aperitiu: cal posar el menjar sense gluten en plats diferents, separat físicament de la resta i ben identificat perquè només en mengi la persona celíaca i no es pugui contaminar. 
  12. Escull els ingredients amb els quals elaborar el menú. Si fas servir un producte processat, verifica el seu etiquetatge. Cal que aparegui el segell o menció “sense gluten”. En cas contrari, pot no ser apte per celíacs. Cal que tinguis en compte quins aliments són lliures de gluten per naturalesa, quins contenen gluten i quins són susceptibles de contenir-ne. 

Aquests són alguns dels consells a tenir en compte a l’hora de cuinar per a una persona celíaca, però en aquest post pots consultar què necessites saber quan fas la compra i les precaucions a tenir a la taula. Consulta’l! 😉 

Leave a Reply