Aliments, Menjar fora de casa

Consells per a un nadal sense gluten

S’apropa el nadal, dies de reunions amb familiars i amics davant de la taula i de menjars abundants i sobretaules interminables. Les persones amb celiaquia o sensibilitat al gluten no celíaca també hem de gaudir d’aquestes dates i, encara que som conscients que és tot un repte, no hem de caure en la dita de “per un dia no passa res”, no podem fer excepcions ni abaixar la guàrdia ni tan sols per un àpat. La salut és el primer i el nostre Nadal ha de ser sense gluten!

Si no ets celíac i tens un familiar, parella de familiar, amic o conegut celíac a taula aquest nadal alhora que has de preparar un gran àpat per molta gent: no et preocupis!  Et donem els consells perquè puguis fer-ho amb total comoditat i seguretat.

No consultis a internet què i com has de fer per elaborar un plat sense gluten, parla directament amb la persona celíaca o truca a l’Associació de Celíacs per assessorar-te dels protocols que has de fer servir. Et facilitem un seguit de consells per ajudar-te a elaborar un menú sense gluten amb seguretat.

També és un contingut que volem destinar a totes aquelles persones celíaques que han d’anar a menjar fora durant el Nadal, sabent la preocupació que pot suposar, només cal que feu arribar aquests consells als vostres familiars de manera que pugueu gaudir en família.

Durant la compra

Un cop sàpigues quins àpats vols fer, assegura’t de què tots els ingredients siguin aptes per a celíacs. Si tens dubtes en relació al contingut en gluten:

1.Consulta el llistat d’aliments sense gluten de l’Associació Celíacs de Catalunya.

2. Busca una identificació sense gluten. Recorda que pot ser una llegenda sense gluten, el pacte pel celíac o bé el símbol internacional que ha de contenir sempre el número de llicència.

3. Truca’ns i aclarirem els teus dubtes.

Si vols elaborar un àpat amb productes lliures de gluten per naturalesa, recordem:

4. En cas de llegums, mai comprar a granel.

5. En cas de carn, assegura’t de comprar la carn del celíac envasada o a un establiment on garanteixin que no ha existit contaminació encreuada al taulell.

A  la cuina

Pots valorar elaborar un plat sense gluten per a tothom, però si no és possible, has de cuinar el plat del celíac abans que la resta, tenint en compte les següents precaucions.

6. Utilitza ingredients sense gluten.

7. No utilitzis tèxtil de cuina, fes servir draps d’un sòl ús i un davantal exclusiu per a preparar el menjar sense gluten.

8. En cap cas facis servir estris de fusta, ja que al ser porosos poden contenir restes d’elaboracions anteriors.

9. Utilitza un saler i condiments amb dispensador, de manera que no calgui tocar la sal amb la mà evitant contaminacions.

10. Si has d’emprar el forn o microones, vés amb molt de compte perquè són un focus de contaminació important. Si no són exclusius per a celíacs, cobreix bé el menjar i neteja amb profunditat amb aigua i sabó abans de l’elaboració,  no posis el ventilador i cuina primer i solament el plat del celíac.

11. Fes servir fregidores, torradores exclusives per al celíac.

12. Neteja les mans amb aigua i sabó i renta les superfícies de treball abans de preparar el menjar.

13. Prepara el plat i un cop l’hagis acabat, conserva’l de forma que sigui impossible que entri en contacte amb altres aliments evitant la contaminació encreuada.

Precaucions a taula

A taula cal anar amb molt de compte per tal de no espatllar tot l’esforç i dedicació que hem tingut durant l’elaboració de l’àpat. Les principals recomanacions a prendre són:

14. No tallar el pa amb gluten a taula, pot fer que saltin molles i que es contamini el menjar. Cal allunyar el pa amb gluten del lloc on seurà el celíac i mai passar-lo per sobre seu.

15. Si hi ha pica-pica o plats per compartir i són sense gluten, servir primer al celíac i  després a la resta, o prepara un plat per la persona celíaca a part.

16. De cara als torrons i postres de Nadal, ficar a part els que són sense gluten i tenir cura que no es barregin amb els que són amb gluten a la mateixa safata.

Esperem que aquestes recomanacions permetin a tothom gaudir d’un Nadal sense gluten.

7 Comments

  1. Maria de las Mercedes

    M’agrada molt, és molt útil.
    Gràcies

  2. Aina

    Moltes gràcies per les recomanacions, i gràcies per la feina que feu.
    Bon Nadal!!!

    • Celíacs de Catalunya

      Moltes gràcies a vosaltres, entre tots ho aconseguirem! Bones festes!

  3. Salma

    Molt interessant! Hi han cosetes que no tenia en compte. Gràcies!

  4. ¡Genial! A pesar de tener muchas palabras lo he
    leído de un tirón y he bajado a la zona de comentarios directamente para agradecerte esta entrada,
    impresionante ! Enhorabuena

  5. Esta vez te has superado, en serio excelente texto!!!
    Saludos

Leave a Reply