Material divulgatiu, Menjar fora de casa, Restauració

Campanya #restauraciósensegluten

A Catalunya s’estima que hi ha 525.000 persones (75.000 celíacs i 450.000 sensibles al gluten no celíacs) que pateixen alguna malaltia relacionada amb la ingesta de gluten i han de seguir de per vida una estricta dieta sense gluten.

Durant els últims anys l’oferta de restauració apta per celíacs sembla haver augmentat, i hem vist proliferar els cartells anunciant “sense gluten” però aquesta oferta no és real, ja que la majoria dels llocs que ofereixen aquestes opcions ho fan sense evitar la contaminació encreuada, amb les greus conseqüències per a la salut que suposa ingerir traces de manera repetida per una persona celíaca (fet que vam posar de manifest en la campanya #lestracescompten).

Només 8 gelateries i 258 restaurants estan acreditats per l’Associació, arreu de Catalunya, com aptes per celíacs i asseguren que segueixen tots els protocols de seguretat alimentària en l’elaboració o manipulació de productes sense gluten, per evitar la contaminació creuada amb gluten i per tant el producte tal com és servit al consumidor és “sense gluten” (menys de 20 ppm).

Cal destacar que la concentració d’aquests establiments és desigual en el territori i per tant els celíacs que viuen en zones amb menys densitat de població es troben amb l’inconvenient i la inseguretat que no tenen cap opció segura en el seu entorn més proper.

La mancança d’aquest tipus d’establiments ens ha portat a engegar dues campanyes amb l’objectiu de normalitzar la vida del col·lectiu : #esbuscagelateria i #restauraciósensegluten amb les que volem engrescar als establiments  com geladeries i restaurants a oferir opcions aptes, facilitant solucions senzilles i fàcils d’implementar adaptades a les tipologies de tots els establiments. Val a dir que l’Associació Celíacs de Catalunya ofereix un serveix d’assessorament i acreditació d’establiments gratuït, que compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentaria per afavorir la normalització de la vida del celíac amb garanties.

La situació actual és que un 7% de la població té una patologia relacionada amb la ingesta de gluten, i al seu torn cada celíac mou a una mitja de 4/5 persones cada cop que menja fora de casa. Davant d’aquesta situació s’obre una oportunitat d’oferir un servei de negoci inclusiu que permeti als celíacs menjar fora de casa amb total seguretat.

Què necessita un establiment per ser acreditable? 

Per donar una resposta a aquesta necessitat , des de Celíacs de Catalunya hem editat el quadríptic: RESTAURACIÓ SENSE GLUTEN on s’explica d’una manera clara i visual

  • què és la celiaquia
  • on es troba el gluten
  • com funciona el procés d’acreditació
  • pautes per evitar la contaminació encreuada
  • beneficis d’oferir menjar apte per celíacs

Aquest quadríptic es distribuirà a través de gremis i/o col·lectius de restauració, geladeries i comerç minorista i també es farà arribar a tots els ajuntaments del territori per tal d’afavorir la màxima difusió. Demanem des d’aquest espai la màxima col·laboració tant de les persones celíaques com del seu entorn en la difusió per tal d’aconseguir augmentar l’oferta d’establiments acreditats a Catalunya.

2 Comments

  1. Mercè

    Hola Celíacs, moltes gràcies per cuidar de la nostra salut. És difícil trobar un lloc on relaxar-te i gaudir d’un bon gelat o un bon menú amb garanties. Bona feina.
    Salutacions
    Mercè

    • Gràcies pel comentari Mercè. Si saps d’algun lloc amb garanties agrairem ens ho comentis, entre tots hem d’aconseguir que els projectes siguin un èxit.

Leave a Reply