Aliments, Restauració

El departament tècnic aplica els nous protocols d’acreditació. La moda sense gluten posa en risc als celíacs

Des de Celíacs de Catalunya, continuem treballant en el projecte RESTAURACIÓ perquè cada dia puguem gaudir de més establiments alimentaris amb productes sense gluten segurs, sensibilitzant primer, assessorant i formant al restaurador (servei gratuït) després, en els protocols a seguir a cuina i sala, per garantir la seguretat alimentària d’aquests. La creixent demanda d’opcions lliures de gluten per consumidors que no són celíacs ha generat un augment d’establiments que ofereixen aquest servei sense garanties de seguretat. Aquesta banalització de la dieta, genera confusió en el sector de la restauració i a més provoca que els restauradors compromesos vegin infravalorat l’esforç i dedicació que suposa treballar per al col·lectiu celíac. Cal destacar la falta de sancions als establiments, qui davant la no pressió administrativa, no “fan la feina ben feta” en matèria d’al·lèrgens amb el risc de salut pública que implica

Des de l’entrada en vigor del Reial Decret 1169/2011, els establiments de restauració estan obligats a facilitar la informació en relació a 14 al·lèrgens, el gluten un d’ells. Segons aquest Reglament s’ha d’especificar a l’etiqueta els ingredients considerats al·lèrgens, hi ha 14 obligatoris i entre ells el gluten. La problemàtica que suposa aquest reglament és que té en compte els al·lèrgens en origen (és a dir, quan són ingredient principal) però no és obligatori declarar-los si els conté a causa d’un procés de contaminació encreuada durant la fabricació. Per tant, un producte pot contenir quantitats de gluten superiors a les 20 ppm a causa de la contaminació encreuada i NO és obligatori indicar-ho en l’etiqueta.

  Font: Diputació de Barcelona

Per si no n’hi hagués prou, l’entrada en vigor del reglament 828/2014 permet etiquetar alhora “molt baix contingut en gluten” i “indicat per a celíacs” en productes que contenen més de 20ppm de gluten. Aquest fet comporta un greu perill per a la salut dels celíacs, ja que com hem especificat anteriorment, més de 20 ppm de gluten provoca greus danys interns.

 Considerant l’entrada en vigor d’aquests reglaments, hem renovat els protocols d’acreditació d’establiments els quals apliquem des de principi del 2017 i que consta de 3 fases:

  1. Contacte
  2. Sol·licitud de documentació
  • Demanar fitxes tècniques o documents que acreditin que els ingredients no contenen gluten ni com a ingredient principal ni com a traça
  • Declaració d’al·lèrgens feta partint de les fitxes tècniques
  • Descripció del procés d’atenció al celíac
  • Qüestionari d’autoavaluació per a generar un assessorament personalitzat
  • Convalidació de la formació en contaminació encreuada i reglaments 1169/2011 i 828/2014
  1. Comprovació en una visita aleatòria sense previ avís
    1. Renovació de l’acreditació si tot és correcte
    2. Treball conjunt per a millorar punts febles
    3. Retirada de l’acreditació si no es compleixen els requisits

Els establiments estan mostrant una resposta positiva, ja que són ells els primers que pateixen el greuge de les ofertes falses de menjar sense gluten, perquè fer-ho bé requereix un esforç. Per això recomanem consultar els establiments acreditats a la APP CelíacsCatalunya i a la nostra web per tal de tenir la informació més actualitzada.

Som conscients què hi ha moltes zones que no tenen cap establiment acreditat, estem treballant intensament per tal d’augmentar el nombre d’establiments. Si coneixes algun establiment que treballi per als celíacs, i no estigui acreditat, indica’ns quins que hi contactarem per iniciar l’acreditació.

Igualment si trobes un establiment amb adhesius d’anys anteriors, comunica’ns-ho per tal de contactar amb ells.

8 Comments

  1. Un perfecto artículo y bastante aconsejable. Felicidades

  2. Mercè

    Articulo interesante, creia que era más fácil conseguir que un establecimiento nos ofreciera menú sin gluten. Gracias por cuidar de nuestra salud.

  3. Un perfecto artículo y muy recomendable.

    Saludos

  4. Comment by post author

    Gracias por el comentario Asdrúbal. Saludos

  5. Un perfecto artículo y muy aconsejable. Enhorabuena

Leave a Reply