Actualitat, Infants, Institucional, Menjar fora de casa, Projecte Escoles

Estat actual de la situació dels punts atorgats per a celíacs en la preinscripció escolar

El gener de l’any passat la Consellera d’Ensenyament, Sra. Meritxell Ruíz, i el Síndic de Greuges, Sr. Rafael Ribó,  van comunicar en roda de premsa la modificació del decret de preinscripció escolar i van informar que a partir del curs 2018-2019 s’eliminarien els 10 punts per ser celíac per dos motius, un que els centres escolars ja no tenien problemes en gestionar menús sense gluten i segon per evitar la picaresca que havien detectat per part de pares que feien un ús fraudulent dels informes mèdics per tal d’aconseguir inscriure al fill a l’escola que més l’interessava i no pas precisament per motius mèdics.

Des de l’Associació Celíacs de Catalunya ens vam reunir, amb caràcter urgent, amb Ensenyament i Síndic de greuges, per informar-los de la disconformitat de la nostra entitat davant aquestes mesures.   Disconformitat motivada pel fet que:

  1. a) en aquell moment no tots els centres oferirien servei de menjador per alumnes amb patologies relacionades amb la ingesta de gluten
  2. b) encara es produïen moltes incidències en els que oferien servei sense gluten
  3. c) el RE1169/2011 només té en compte els al·lèrgens en origen i no la contaminació durant la manipulació, pel que la seva implementació és insuficient per la seguretat dels infants celíacs
  4. c) la ingesta ocasional de traces de gluten pot implicar danys severs en la salut de l’infant celíac,

pel que consideràvem que retirar els punts de la prescripció escolar a celíacs o intolerants al gluten (sensibles al gluten no celíacs), sense abans poder assegurar que tots els centres ofereixen servei sense gluten i que a més seguien els protocols de seguretat alimentaria en la cuina sense gluten, era una mesura poc equitativa, i que podia posar en risc la salut d’un col·lectiu important de menors.

Des de Celíacs de Catalunya ens vam mostrar a favor de la retirada dels punts, única i exclusivament quan s’aconsegueixi que totes les escoles de Catalunya ofereixin de forma obligatòria un servei sense gluten segur, cosa que veiem inviable per l’exercici 2018-19. És a dir, que existeixi un control dels procediments d’elaboració i de servei i especialment una sanció si existeixen negligències. Tanmateix vam fer arribar a Ensenyament un informe a tenir en compte de cara a la modificació del Decret de Menjadors Escolars i el de Preinscripcions Escolars.

La mesura òptima és que els serveis de menjadors escolars estiguin acreditats conforme coneixen els protocols de manipulació per evitar la contaminació encreuada i que dins d’aquesta acreditació s’inclogui l’obligatorietat no només del personal de cuina sinó també la formació del personal de menjador, ja que sovint un error durant la manipulació en el servei pot generar errors malgrat un gran conjunt d’esforços des de la cuina.  A l’informe proposàvem que aquesta acreditació comptés amb una puntuació en el plec de condicions per obtenir l’acreditació d’empresa apta per a gestionar menjadors escolars.  

A inicis d’aquest ens  hem posat en contacte amb Ensenyament per saber si ja s’estaven demanant l’acreditació a les empreses de càtering d’escoles per garantir la seguretat pels infants celíacs als menjadors escolars.

Des d’Ensenyament el 06 de febrer ens van comunicar que  finalment NO s’eliminen pel curs 2018-19 els 10 punts per preinscripció escolar per nens celíacs, ja que tot i que estava previst la modificació del Decret de preinscripció, aquest  és un procés llarg que, de moment encara no han fet. Tanmateix informen que seguiran intensificant els controls quan s’al·leguin malalties digestives cròniques per tal d’evitar el frau. En aquests moments el departament està estudiant com s’haurà d’acreditar que les empreses de càtering que serveixin a menjadors escolars són aptes per a fer menjars sense gluten.

Diferents mitjans ja han fet ressò de la notícia (ARA: http://bit.ly/2oIBl5l, EL PERIODICO: http://bit.ly/2HVdwAj)

2 Comments

  1. Hace poco he comenzado un blogg, la información de tu blogg me proporciona mucha ayuda. Gracias por todo tu tiempo y trabajo.

    Saludos

Leave a Reply