Aliments, Dieta Saludable

Davant la informació contradictòria a les xarxes: la moda sense gluten perjudica als celíacs

En motiu de l’article publicat avui a La Vanguardia anomenat “5 raons per optar per una dieta sense gluten” que  fomenta una dieta sense gluten sense restriccions i per a tothom, i on a més també es  fomenta el consum de productes manufacturats com galetes, pasta, pizza, etc .. volem fer èmfasi i recordar l’objectiu de campanya #lestracescompten .

Aquesta campanya, vol  sensibilitzar del greu problema que suposa per als celíacs la banalització de la dieta sense gluten.

Respecte a les consideracions que fa aquest article volem destacar el següent:

  • Segons el consens en la comunitat científica, la dieta sense gluten només es recomana sota prescripció mèdica.
  • Sempre quan hi hagi sospita d’una patologia relacionada amb la ingesta de gluten és molt important no retirar mai el gluten de la dieta sense consultar a un especialista.  Fer-ho sense supervisió mèdica, pot falsejar els resultats de les proves  diagnòstiques, i el fet de no ser conscient de la perillositat de la ingesta de traces pot tenir greus conseqüències per a la salut (veure aquest vídeo per saber-ne més)
  • La creixent moda per menjar sense gluten fa que sovint s’infravalori les necessitats en matèria de seguretat alimentària del col·lectiu celíac i de sensibles al gluten no celíacs.
  • Una dieta sense gluten, així com l’alimentació de qualsevol persona sigui celíaca o no, ha de basar-se en el consum de producte fresc: fruites, verdures, llegums, carn, peix i amb un consum ocasional de productes industrials amb alt contingut en greixos, sucres i farines refinades.
  • En cas de dubte en relació a mantenir una dieta saludable, és recomanable demanar l’assesorament de dietistes nutricionistes. En cas de situació econòmica desfavorable, consultar opcions d’accés al projecte Això s’ho val de CoDiNuCat(Col·legi de Dietistes-Nutricionistes).
  • En cas de dubtes sobre celiaquia o dieta sense gluten, conctacteu amb Celíacs de Catalunya.

Leave a Reply