Aliments, Dieta Saludable

“Etiquetes netes”. El que vol el consumidor

L’Associació Celíacs de Catalunya, vam participar a Alimentaria Hub amb la conferència “Etiquetes netes. El que vol el consumidor” amb la que vam comptar amb la col.laboració i ponència de la consultoria Centac Group, Veritas i Zealia. El consumidor celíac és especialment sensible en aquest sentit, ja que cada vegada reclama més productes “sense gluten” saludables,  sense  haver de pagar peatge en salut (més greixos i més sucre) per seguir la seva dieta, busca símbols de garantia de seguretat en el control de la gestió del gluten, com és el Símbol de l’Espiga Barrada, i penalitza les empreses que fan servir etiquetatge preventiu de traces.

La primera ponència, impartida por Mònica Boquera de la consultoria en Nutrició, Higiene i Seguretat Alimentari CENTAC va comentar que malgrat no existir una definició comunament acceptada ni un marc legal que reguli els aliments Clean Label (“etiqueta neta”) el consumidor demanda cada dia més productes amb un etiquetatge més clar, simple i transparent, formulats sense additius sintètics i amb una llista simple d’ingredients més saludables i mínimament processats.

Estudis i enquestes de mercat recents posen de manifest que fins a un 45% dels consumidors desconeix què significa el terme “Clean label” i els consumidors que afirmen conèixer què són els aliments amb etiquetatge net, ho relacionen amb conceptes com l’absència d’ingredients artificials, pesticides, químics o toxines, aliments mínimament processats, lliures d’al·lergògens, genèticament no modificats, amb un llistat simple d’ingredients o amb un packaging transparent.

Fins a un 70% dels consumidors li atorga molta importància a l’etiquetatge d’aliments i aquest  influeix en les seves decisions de compra, mostrant-se preocupats per la quantitat de sucres, grasses trans, conservants artificials, edulcorants artificials i sodi, entre altres; fet pel qual el consumidor està disposat a pagar més pels productes clean label.

Encara que no existeixi un marc legal que reguli els productes clean label, els fabricants i distribuïdors han de tenir en compte la normativa vigent que afecta l’etiquetatge dels aliments (informació alimentària obligatòria, etiquetat d’al·lergògens d’obligada declaració, declaracions autoritzades de propietats nutricionals i saludables, etc.), amb la finalitat de protegir i informar de forma correcta i no enganyosa al consumidor.

D’entre els consumidors, aquells que sofreixen al·lèrgies o intoleràncies alimentàries demanden aliments correctament etiquetats i sense al·lergògens. En aquest sentit i seguint la tendència clean label, pot ser una bona oportunitat per als productors i distribuïdors obtenir la certificació a partir del Sistema de Llicència Europeu (ELS) per obtenir el símbol de l’Espiga Barrada a Europa per als aliments i begudes sense gluten amb la finalitat d’oferir majors garanties a un consumidor preocupat per la seva salut.

La tendència dels aliments clean label suposa per als fabricants un repte a l’hora de reformular els seus productes mantenint els estàndards de qualitat, sensorials i de seguretat alimentària i alhora ofereix l’oportunitat de llançament de nous productes més saludables que cobreixin les exigències i expectatives del consumidor i ajudin al posicionament de la marca al mercat.

Tot seguit en Roger Ripoll, responsable de Màrqueting dels supermercats de productes ecològics i de proximitat Veritas, va explicar com seguint la vocació de la marca Veritas en promoure un model alimentari amb un impacte positiu per l’entorn, la societat i la salut, en els últims 2 anys, està donant un fort impuls a la secció sense gluten i poder oferir avui un assortiment d unes 600 referències certificades sense gluten i ecològiques. Adaptant-se contínuament a la demanda del consumidor per un etiquetatge clarament identificatiu de productes sense gluten.

El punt final de la conferència el va ficar Eduard Dàvila, Fundador i Director de Zealia Bio, que com a fabricant especialitzat en producte sense gluten ecològics va comentar que els seus productes son fruit d’un acurat desenvolupament i selecció d’ingredients naturals. Zealia Bio cuida la salut de la persona celíaca apostant per productes  elaborats artesanalment amb farines riques en nutrients (de fajol, de  cigró i d’arròs integral), fibra prebiòtica (per millorar el creixement de la flora intestinal desitjable) i xarop d’atzavara (així s’elimina la utilització de sucres refinats), que a més, estan lliures d’OGM (organismes modificats genèticament) i de greixos trans (altament perjudicials per a la salut). Per descomptat, no s’usen colorants, conservants ni gasificants i tots els ingredients són 100% naturals i procedeixen de l’agricultura ecològica.

Leave a Reply