Actualitat, Infants, Projecte Escoles, Salut

L’administració posa en risc la salut dels 30.000 infants celíacs i sensibles al gluten que mengen als menjadors escolars

L’Associació Celíacs de Catalunya impulsem la campanya #ChangeCeliaquia, que inclou una captació de firmes (signeu aquí, si us plau!) per exigir al Govern de Catalunya que acompleixi les resolucions 56/XII (25 de setembre de 2018) i 552/XI (30 de març de 2017).

La resolució 56/XII garanteix que tots els centres educatius ofereixin un servei de menjador adequat per als alumnes amb patologies relacionades amb la ingesta de gluten però no s’està executant ni ho farà durant el curs 2019/20, tal com el departament d’Educació ens ha confirmat a l’Associació, deixant en una situació d’inde­fensió als 30.000 alumnes celíacs o sensibles al gluten que mengen als menjadors escolars.

Aquesta situació té l’agreujant que el Departament d’Educació, a partir del curs 2018/19, ha eliminat els punts que rebien els infants celíacs en fer la preinscripció escolar i ja no disposen d’aquest suport per poder escollir un centre que s’adapti a les seves necessitats en matèria de seguretat alimentaria en la cuina sense gluten.

A  l’Associació setmanalment gestionem, com a mínim, una reclamació per intoxicació per ingesta del gluten als centres escolars, cosa que demostra que els protocols actuals de seguretat en gestió del gluten no són suficients.

Analitzant els expedients de les incidències per ingesta del gluten que gestionem a l’Associació, hem pogut constatar 5 problemes que es donen de manera més freqüent als centres escolars:

  1. El servei de cuina de l’escola no pot oferir amb garanties un menú sense gluten i, per tant, el nen ha de portar diàriament el seu propi men­jar. A l’Associació, fins i tot, coneixem casos en què, de manera il·legal, el centre ha negat l’estada al menjador de l’infant si es portava la carmanyola.
  2. El servei de cuina de l’escola no pot garantir que no es contamini la carmanyola de l’infant celíac, ja que les persones que la manipulen no tenen for­mació en celiaquia ni en pautes de manipulació.
  3. En les escoles que ofereixen menjar sense gluten hi ha hagut errors de protocol en la seguretat a la cuina o bé en el personal de menjador i s’ha donat un producte no apte a un celíac, que ha patit una intoxicació greu.
  4. Alguns nens, en la seva revisió mèdica anual des­prés de fer ús del servei de menjador, mostren un clar augment dels marcadors de celiaquia (el què indica que l’infant està ingerint traces de gluten) i en retirar el nen del menjador escolar, els marcadors disminueixen fins a negativitzar-se.
  5. Les escoles que ofereixen opcions sense gluten no tenen un bon protocol d’inclusió. L’Associació es troba casos de nens separats en una taula, o bé s’identifica als nens mitjançant cartells, oca­sionant problemes d’inclusió.

L’Associació, actuant en defensa del col·lectiu, ja hem presentat una queixa formal al Síndic de Greuges i ens hem posat en contacte amb diversos diputats de la Comissió d’Educació del Parlament. També hem iniciat una campanya de captació de firmes! Signa i ajuda’ns!

Leave a Reply