Cuinar sense gluten, Entorn i celiaquia

Pautes per a sobreviure a un Nadal sense gluten

Es pot sobreviure a les trobades nadalenques patint celiaquia?

Requereix una mica més d’organització i previsió, talent obligat a adquirir per a tota persona que pateix celiaquia, però és possible!

És important que durant l’època nadalenca no trenquem el bon ritme de la dieta i no fem transgressions, ja que després repercutiran en el nostre cos. L’objectiu és viure les festes sense patir cap contaminació.

Si ets tu qui cuina

En el cas que la celebració es faci a casa teva, jugues a casa! Ho tens tot controlat!

  • Prepara un àpat sense gluten per a tothom perquè no hi hagi sorpreses. Coneixes els protocols i pots preparar plats deliciosos sense gluten que agradaran a tothom. Avui en dia hi ha tota mena de productes per a plats típics d’aquestes festes etiquetats sense gluten.
  • Si normalment a la teva família alterneu el menjar amb gluten i sense perquè no tots els membres patiu celiaquia, ja tens per mà l’ordre a l’hora de cuinar, els utensilis i el procés d’elaboració i servei. Només caldrà avisar als convidats de normes bàsiques per evitar contaminacions a taula:

. Si s’han tocat productes amb gluten, evitar manipular el pica-pica o torrons i neules sense gluten, separats físicament dels plats que porten gluten.

. No passar menjar amb gluten per damunt dels plats sense gluten i la gerra d’aigua.

Recomanacions:

. Compra amb antelació productes com els torrons i les neules sense gluten, no fos cas que s’esgotin.

. Fes la comanda de postres sense gluten amb antelació al teu obrador habitual. Si sou dels que feu matins de Nadal o Reis amb xocolata desfeta, recorda demanar també els melindros sense gluten.

Si és una altra persona la que cuina

Es poden donar dos casos:

  • Tens molta confiança amb la persona que cuinarà

. Li pots fer arribar les pautes per a familiars i amics amb els protocols a tenir en compte a l’hora de cuinar i servir per a una persona que pateix celiaquia.

. La línia de comunicació cal que estigui oberta per a qualsevol dubte que li sorgeixi, també a l’hora de la compra dels productes que s’utilitzaran per fer el menú. Li pots enviar la llista amb la classificació d’aliments.

. Pots acompanyar a la persona a fer la compra.

. Pots proposar-li ajudar a la cuina per assessorar en tot moment el dia de la celebració.

No poder validar els productes que es faran servir, o no estar present en el moment de l’elaboració de l’àpat és molt arriscat, ja que has de tenir confiança plena en què la persona té clar quins productes contenen gluten i quins no, tots els protocols i com evitar contaminacions. Tot i la bona voluntat, si no estan acostumats a cuinar per a persones que pateixen celiaquia, és fàcil que es passi per alt alguna pauta i l’objectiu és no contaminar-se i poder gaudir de les festivitats.

  • No tens gaire confiança amb la persona que cuinarà

. Pregunta quin menú se servirà i prepara’t quelcom semblant a casa per endur-te en una carmanyola el dia assenyalat.

. Un cop a taula, si veus que en el lloc que t’han situat no tindràs prou seguretat, demana l’opció de canvi en un extrem, perquè hi hagi menys moviment de plats amb menjar amb gluten per sobre del teu i evitar una possible contaminació.

. Revisa que els coberts i la vaixella del lloc on et toqui seure estiguin nets.

. Ofereix-te a portar les postres sense gluten a compartir per a tothom del teu obrador de confiança, fent tu el servei perquè no es contamini en la manipulació, o emporta’t la ració de postres i els torrons i neules que vulguis menjar.

. Comprova que la beguda que t’ofereixen no conté gluten.

. En el cas que l’àpat sigui en un restaurant no acreditat que no et genera confiança, les pautes a seguir són les dels punts anteriors.

La teva salut està per damunt dels formalismes, els teus familiars i amics ho comprendran. Sabem que encara ens queda feina per sensibilitzar sobre la malaltia celíaca a la població en general, però de mica en mica ho aconseguirem. Paciència i cuida’t!

I sobretot, gaudeix del Nadal! Les xerrades de sobretaula són sense gluten!

 

Leave a Reply