Actualitat, Etiquetatge dels productes, Menjar fora de casa

Saps què és l’AOECS?

Sovint a les xarxes socials de l’entitat o en articles de la revista Celiac@s mencionem l’AOECS i avui et volem explicar què és i per què t’interessa conèixer la tasca que duu a terme per a les persones celíaques.

L’AOECS és l’Associació d’Associacions de Celíacs d’Europa i compta amb 33 associacions membres de diferents països europeus, entre elles l’Associació Celíacs de Catalunya. L’AOECS es va fundar a Barcelona el 1988 i la nostra entitat fou un dels membres fundadors.

Quin és el seu objectiu?

Busca millorar la qualitat de vida de les persones amb malaltia celíaca a tot Europa, per exemple, assegurant una àmplia disponibilitat de productes sense gluten segurs a tots els països membres.

Projectes de l’AOECS

Actualment està impulsant dos grans projectes: la marca de l’Espiga Barrada i el projecte Eating Out.

Marca de l’Espiga Barrada

Segurament hauràs vist moltes vegades el símbol de l’espiga barrada als productes sense gluten. Doncs bé, la marca de l’Espiga Barrada està regulada per l’AOECS, qui delega la concessió del seu ús i control a les seves associacions membres d’arreu d’Europa, entre les quals es troba l’Associació Celíacs de Catalunya.

Com saps, actualment hi ha una gran diversitat de símbols o mencions per identificar un producte sense gluten. Tots són vàlids però el fet que n’hi hagi tants pot crear confusió als consumidors.

Et mostrem tres exemples que pots trobar a Espanya, però  la realitat és que n’hi ha moltíssims més i, a més a més, cada país europeu en té molts altres.

És per això que l’AOECS busca aconseguir que el màxim nombre de fabricants que disposen de productes sense gluten utilitzin el símbol de l’Espiga Barrada, per tal d’aconseguir una unificació a tot Europa i que als consumidors els sigui més fàcil identificar els productes sense gluten. Això pot ser especialment útil quan es viatja a un altre país! Ja hi ha més de 17.000 productes sense gluten llicenciats a tot Europa. Et parlem més sobre la marca de l’Espiga Barrada en aquest post del blog.

Projecte Eating Out

El projecte Eating Out té l’objectiu d’unificar els establiments (restaurants, obradors…) aptes per a celíacs a Europa i aconseguir que cada cop hi hagi més opcions segures per als celíacs.

Actualment cada país acredita establiments com a aptes per a celíacs seguint uns criteris propis. A més, alguns països tenen aquest projecte molt avançat i, en canvi, altres encara ni tan sols han començat o bé disposen de poquíssimes opcions. El que es busca és unificar uns criteris a tots els països membres de l’AOECS i animar a que més països se sumin a la iniciativa.

Tots els establiments que s’acreditaran sota el paraigua de l’AOECS hauran de complir unes garanties de seguretat alimentària en la cuina sense gluten (per exemple, com actualment es fa amb els que estan acreditats per l’Associació Celíacs de Catalunya). Aquesta iniciativa, que està en una fase inicial, serà molt útil a l’hora de viatjar a altres països per poder identificar els establiments on es pot menjar amb seguretat i tranquil·litat. Alhora, serà beneficiosa per als restauradors catalans, ja que els turistes celíacs localitzaran encara més fàcilment els establiments sense gluten acreditats a Catalunya.

Diversos membres del departament tècnic-científic i del departament de comunicació de l’Associació Celíacs de Catalunya col·laboren proactivament en ambdós projectes.

Leave a Reply