Cuinar sense gluten

12 punts clau per evitar la contaminació encreuada a la cuina

cuinar sense gluten

Si a la cuina de casa hi entren productes amb gluten i sense, és important que les persones celíaques o sensibles al gluten seguiu aquestes pautes quan cuineu, i també els vostres amics i familiars. Així podreu evitar la contaminació encreuada i el risc que comporta per a la salut.  Aquestes recomanacions són per a ús domèstic.

 

  1. Cal netejar la cuina (estris, marbre de la cuina…) amb sabó i aigua abans de cuinar per a una persona celíaca. També cal rentar-se les mans adequadament abans de començar a preparar els aliments.

 

  1. Els estris de cuina com les paelles, olles, plats, culleres, forquilles, ganivets i altres estris es poden netejar amb aigua i sabó i queden lliures de gluten. Per tant, no és necessari comprar-los específicament per a les persones celíaques.

 

  1. Els estris de cuina que són de fusta no es poden utilitzar perquè són porosos i hi podria quedar restes de gluten d’elaboracions anteriors.

 

  1. La torradora, la fregidora, la sandvitxera, la panificadora, la pastadora i la màquina de fer pasta són d’ús exclusiu. En el cas de la torradora, si es desitja es poden comprar bosses fetes expressament per posar-hi el pa sense gluten a dins i després posar-les a la torradora familiar, de forma que el pa no es contamini.

 

  1. El microones i el forn no són d’ús exclusiu però és fàcil que es contaminin. Cal netejar-los amb aigua i sabó abans de cuinar plats sense gluten. En el cas del microones, recomanem tapar el plat amb una campana protectora i, en el cas del forn, s’ha de desactivar el ventilador, ja que pot afavorir a la distribució de partícules dins el forn i la contaminació del producte.

 

  1. Els tèxtils de cuina (draps, davantal, etc.) han d’estar nets quan es comença a cuinar per a una persona celíaca. Si s’han utilitzat prèviament i s’ha cuinat productes que contenen gluten, hi poden quedar restes i es podria contaminar el menjar. Una altra opció és utilitzar paper de cuina.

 

  1. Utilitzar dispensadors per a la sal i les espècies. Cal evitar recipients on s’hi pot posar la mà, ja que es podrien contaminar si es cuina amb gluten i sense.

 

  1. Els productes untables han de ser exclusius per a les persones celíaques i estar ben identificats per evitar confusions.

 

  1. Els aliments per a la persona celíaca s’han d’emmagatzemar als prestatges superiors, en envasos tancats hermèticament i correctament identificats d’una manera visible que no pugui generar confusió.

 

  1. S’ha de vigilar que els calaixos no quedin oberts quan es cuina, ja que és habitual trobar molles de pa al calaix dels coberts.

 

  1. Cal preparar els plats sense gluten abans que la resta.

 

  1. A la taula és recomanable utilitzar estovalles individuals que siguin fàcils de netejar. En cas de ser de roba, cal emmagatzemar-les aïllades de la resta d’estovalles on poden quedar restes de gluten. A més, és important no passar els plats amb gluten per damunt dels plats sense gluten.

Leave a Reply