Salut

Com pot afectar la malaltia celíaca a l’aparell reproductiu femení?

Des de l’Associació de Celíacs de Catalunya ens sumem a la celebració del dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones, una oportunitat per difondre i reivindicar el dret de les dones per gaudir d’una bona salut en tots els àmbits. El Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones és una diada que es va instituir a Costa Rica l’any 1987, amb l’objectiu de promoure que cada any es dediqui aquest dia a fer públic l’estat de salut de les dones, les seves demandes i el compromís de les administracions per afavorir-les.

Aprofitem aquesta ocasió per parlar-vos de la relació entre la malaltia celíaca i patologia reproductiva de les dones. Recordem que alguns dels símptomes atípics de la celiaquia en dones són les alteracions en la fertilitat, el retard de la menarquia (primera menstruació), amenorrea (falta de menstruacions en dones en edat fèrtil), menopausa precoç, esterilitat i complicacions de la gestació com, per exemple, avortaments recurrents, retard en el creixement intrauterí (CIR) i nadons amb baix pes al néixer i/o prematuritat.

No es coneix del tot la causa d’aquests trastorns reproductius de la malaltia celíaca, però actualment es suggereixen algunes hipòtesis que tenen com a base teòrica la deficiència nutricional de les persones amb malaltia celíaca no diagnosticades i els mecanismes autoimmunes propis de la malaltia.

Nombrosos estudis han demostrat que el risc d’avortaments i de parts prematurs està augmentant en les dones celíaques en comparació amb les dones no celíaques, un risc que disminueix clarament quan s’inicia una dieta sense gluten i els marcadors són negatius. Per tant, cal prendre consciència de la gran importància de seguir una dieta sense gluten de forma estricta des del moment del diagnòstic de la celiaquia, tenint en compte les traces i la contaminació encreuada.

Si ets celíaca i t’han diagnosticat recentment o bé ja fa temps però els marcadors de celiaquia et segueixen sortint positius, no dubtis en trucar-nos (934121789) i/o fer una visita gratuïta a l’Associació, on t’informarem sobre com pots seguir una correcta dieta sense gluten, que és clau per gaudir d’una bona salut. Segons defineix l’Organització Mundial de la Salut, s’entén per Salut el complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència de malaltia. Per tant, s’ha de vetllar per aconseguir proporcionar a les persones la millor qualitat de vida a la que puguin aspirar.

Com que un 80% dels celíacs encara no estan diagnosticats, des de l’Associació de Celíacs de Catalunya recordem que la malaltia celíaca pot afectar a l’aparell reproductiu femení i que, per tant, és important descartar una possible malaltia celíaca en dones que tinguin un historial d’infertilitat, avortaments de repetició, menopausa precoç o altres dels símptomes mencionats.

2 Comments

  1. Mercé bcn

    M’agrada aquest post que heu fet en commemoració de la Jornada, el trobo molt interessant.

Leave a Reply