Material divulgatiu

Pastilles antigluten: són segures?

Recentment han aparegut al mercat diferents pastilles que popularment s’anomenen antigluten, com YSIHAYGLUTEN, GLUTALYTIC.. . Des de Celíacs de Catalunya vàrem publicar una  nota de premsa comunicant la posició contrària al consum d’aquest producte.

Malgrat això, hem detectat :

  • un augment en l’oferta d’aquests productes,
  • un elevat nivell de confusió sobre el seu ús i prescripció,
  • la informació que es facilita als punts de venda és poc rigorosa,
  • la informació disponible a la xarxa al respecte és contradictòria,

el que ens porta, una vegada més, a pronunciar-nos en contra del seu consum pels celíacs i prevenir del risc que per la salut del celíac té transgredir la dieta sense gluten.

El consum d’aquests productes no evita el dany que genera el gluten a les vellositats del budell i en conseqüència, a la resta d’òrgans. El seu efecte és minimitzar alguns símptomes digestius en sensibles al gluten no celíacs, però cal destacar que els sensibles al gluten no celíacs no només tenen símptomes digestius i des de celíacs de Catalunya veiem un risc per a la salut especialment per a la desinformació existent, ja que en cap cas poden substituir a la dieta sense gluten.

Des de fa uns anys, la comunitat mèdica recomana deixar de fer referència a la celiaquia com a una intolerància, ja que no ho és. La celiaquia és una malaltia autoimmunitària causada per la ingesta de gluten en individus genèticament predisposats. Actualment l’únic tractament per a la celiaquia i la SGNC és una estricta dieta sense gluten de per vida. Si algun dia existeix un tractament amb evidència científica alternatiu a la dieta sense gluten, des de Celíacs de Catalunya serem els primers celebrar-ho i fer-ne en fer difusió, però aquest dia encara no és aquí, haurem de seguir atents als avenços de la recerca científica.

Leave a Reply