Aliments

Un 3% dels 165 productes analitzats per l’Associació de Celíacs durant el 2019 contenen gluten

Un any més, us donem a conèixer els resultats de l’anàlisi de control de mercat que hem realitzat el 2019 des de l’Associació Celíacs de Catalunya. Hem analitzat el contingut en gluten (> o < de 20ppm) de 165 productes. Des de l’any 2008 un dels nostres objectius és fer un control de mercat dels productes habituals en la cistella de la compra del col·lectiu celíac per tal de conèixer i valorar si l’etiquetatge dels productes s’ajusta a la legislació vigent. Aquest estudi ha estat possible gràcies al suport del Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), qui sufraga el cost d’una part de les mostres analitzades, i a la col·laboració de Premiumlab.

Quins productes hem analitzat?

Hem analitzat tant productes industrials envasats (105) com productes artesans sense envasar o envasats al punt de venda (60). L’anàlisi de productes artesanals elaborats en establiments acreditats és una prioritat per a l’entitat, ja que cal tenir garanties sobre el procés d’elaboració i servei dels productes sense gluten als establiments acreditats com a aptes per a celíacs. 

Els productes analitzats es divideixen en 3 categories segons el seu etiquetatge: sense gluten, traces i cap menció al gluten.

  • Sense gluten: els productes etiquetats “sense gluten” han de contenir menys de 20ppm i, per tant, són aptes per a persones celíaques. La indústria ha de complir el llindar vigent, segons el Reglament 828/2014.
  • Traces: són productes que contenen l’Etiquetatge Precautori dels Al·lèrgens: “pot contenir…”. Per exemple: pot contenir traces de gluten. Les empreses l’han d’utilitzar sempre que hi hagi un risc definit que aquell producte estigui contaminat.
  • Sense cap menció: molts productes del mercat no contenen cap menció al gluten. No hi ha gluten entre els seus ingredients, no duen l’etiqueta ‘sense gluten’ i tampoc es fa referència a les traces. Cal tenir present que si no són ‘productes sense gluten per naturalesa’ (genèrics) llavors es consideren ‘de risc’ per a les persones celíaques.

Per una banda, el 2019 hem volgut donar continuïtat al control de productes sense gluten per naturalesa envasats, ja que l’any 2018 vam detectar una freqüent contaminació en aquest àmbit. El nostre objectiu era saber si aquesta situació es feia extensiva a altres categories. Ens hem centrat a analitzar l’arròs i la fruita seca. Per altra banda, també hem analitzat productes de risc com les espècies o les infusions amb bosseta o sense (hem detectat que sovint hi ha incidències).

A continuació es mostra una taula amb les categories dels productes analitzats:

És important que l’anàlisi que es fa sigui representatiu del mercat per tal de poder fer una valoració general i detectar situacions susceptibles de millora. Per tant, les mostres analitzades (N=165) representen 14 categories de productes i, segons si el seu origen és industrial (producte envasat) o artesanal (producte sense envasar o envasat en el punt de venda), aporten informació de:

  • 85 operadors industrials
  • 106 marques
  • i 22 operadors artesanals diferents

Quins resultats hem obtingut?

La major part de les mostres analitzades (n=164) han ofert resultats negatius en gluten (n=160).

Abans de seguir, volem explicar que partim de 164 mostres, ja que no hem pogut analitzar una mostra de gingebre mòlt, perquè ha estat descartada pel laboratori en no ser possible realitzar la determinació de gluten en aquest tipus de matriu.

A continuació en aquest requadre podem veure els resultats de les mostres segons el seu etiquetatge:

Les mostres que han donat resultats positius amb més de 20ppm (n=4), es poden consultar al gràfic inferior.

Els 4 productes que han ofert un resultat positiu (més 20ppm) són:

  • Espècies, condiments i assaonadors: curri
  • Espècies, condiments i assaonadors: cinc espècies
  • Infusions: camamilla (bossetes)
  • Aperitius: barreja picant de cigrons

Cap d’aquests productes duia el símbol o menció ‘sense gluten’:

  • 1 feia menció a les traces
  • 3 no duien cap menció

Per tant, com que totes les mostres amb resultats per sobre les 20ppm indiquen “traces” o bé no presenten “cap menció” a l’etiquetatge, des de l’Associació Celíacs de Catalunya només podem continuar sensibilitzant els consumidors celíacs sobre el perill que suposa consumir productes d’aquestes categories si no duen el símbol ‘sense gluten’ per l’elevat risc de contaminació.

Conclusions

Tenint en compte els resultats de les mostres analitzades podem treure les següents conclusions:

  • Es confirma, un any més, que les espècies mòltes i les infusions, independentment de si són mono-planta o barreja de plantes o altres ingredients, són productes de risc per al consumidor celíac, ja que sovint obtenen resultats per sobre de les 20ppm de gluten.
  • Es pot confirmar que l’arròs i la fruita seca (que estan dins la categoria “sense gluten per naturalesa”) no presenten contaminació encreuada i són segurs per als consumidors.
  • Tot i que alguns dels productes ‘de risc’ i sense menció al gluten han donat resultats negatius (<20ppm), no podem generalitzar i dir que són aptes per a persones celíaques perquè no sabem si l’operador ha implantat sistemes de control del gluten per garantir que tots els lots siguin aptes. Per tant, seguim recomanant que no es consumeixin.
  • Tots els productes etiquetats amb la llegenda “sense gluten” o el símbol de l’espiga barrada analitzats han donat resultats negatius en gluten i són segurs, tant els industrials com els artesanals que han estat elaborats en establiments acreditats per l’entitat. Per tant, les persones celíaques els poden seguir consumint amb seguretat.

Continuïtat dels resultats d’anys anteriors

Aquí es poden consultar els resultats de l’anàlisi de mostres de l’any 2018 i 2017.

Aprofitem per recordar que l’any 2018 vam detectar que un 10% de llenties al natural, tant seques com cuites, tenien valors de contaminació molt elevats (fins a 82±21ppm). Aquesta situació es va comunicar a l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) per tal d’iniciar accions concretes que actualment estan en marxa. A més també s’ha convocat un grup de treball conformat per l’Administració, l’associació d’operadors de llegums i les associacions de celíacs del territori nacional en què es pretén estudiar les causes i també establir mesures per solucionar aquesta situació. Us informarem tan bon punt tinguem la informació.

Mentrestant, la nostra recomanació és:

  1. Consumir llenties seques envasades
  2. Abans de cuinar-les fer una tria a sobre d’un drap fosc on els grans de blat es puguin identificar fàcilment. Extreure’ls en cas que n’hi hagi.
  3. Posteriorment rentar amb aigua abundant.

Per acabar i un cop analitzats tots els resultats, recordem la importància de tenir present la Classificació d’aliments: sense gluten, de risc i prohibits, elaborada per l’Associació Celíacs de Catalunya.

Leave a Reply